четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1593 прочитания

    Световната търговия остава без арбитър от днес

    САЩ закриват апелативния съд на СТО
    11 декември 2019, 08:39 a+ a- a

    Световната търговска организация (СТО) няма да може да се произнася окончателно по търговски спорове от днес, след като страните членки не постигнаха споразумение по спора за това как да се решават делата, съобщи генералният секретар на организацията Роберту Азеведу. Така от днес Апелативният орган на Световната търговска организация (СТО) по същество ще спре да функционира, тъй като вече няма да има възможност да разглежда нови жалби.

    Мандатите на двама от последните трима съдии в апелативния орган на СТО приключват във вторник, а САЩ блокират нови назначения. Така напускането на двамата лишава фактически Върховния съд на световната търговия от възможността да издава решения.

    Това ще доведе до анархия в световната търговия в дългосрочен план, коментира Economist.

    "Това е жалко и представлява много сериозен удар за основаната на правила международна система за търговия, която през изминалите 24 години се основаваше на Апелативния орган на СТО и на системата за уреждане на спорове като цяло. Това е критичен момент за мултилатерализма и за световната търговска система", коментира еврокомисарят по въпросите на търговията Фил Хоган.

    По думите му с отстраняването на Апелативния орган губим една система за уреждане на спорове с правнообвързващ характер, която бе независим гарант — както за големите, така и за малките икономики — за безпристрастното прилагане на правилата на СТО.

    "Европейският съюз продължава да бъде непоколебим поддръжник на многостранната търговска система и твърдо вярва, че СТО, заедно с ефективна система за уреждане на спорове, е необходима за гарантирането на открита и справедлива търговия", отбеляза Хил.

    "Светът се промени през последните 24 години и СТО трябва да вземе предвид променящата се среда, за да продължи да бъде съвременна и пълноценно функционираща организация. Необходимо е прилагането на цялостни реформи във връзка с трите функции на СТО: по-специално функцията ѝ на организация, която изготвя правила за търговия, функцията ѝ за извършване на мониторинг на търговските политики и практики на отделните държави, и най-вече функцията ѝ във връзка с решаването на спорове. ЕС играе водеща роля в този процес, като прави подробни предложения и води конструктивен диалог с нашите партньори в рамките на СТО, и ще продължи да го прави и в бъдеще", допълни еврокомисарят.

    В очакване Апелативният орган да преустанови своето функциониране ЕС предложи прилагането на временни договорености относно обжалването на партньорите, които желаят да продължат да решават споровете по обвързващ начин при съблюдаване на правилата на СТО. Европейската комисия скоро ще представи допълнителни предложения, за да се гарантира, че ЕС ще продължи да упражнява правата си в областта на международната търговия, в случай че други предизвикат блокиране на системата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС