събота, 08 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  855 прочитания

  ЕП ще поиска мерки срещу злоупотребите с еврофондове

  13 декември 2019, 10:20 a+ a- a

  Вследствие на съобщените случаи за заграбване на земи и злоупотреба с власт в някои държави членки, евродепутатите ще поискат следващата седмица от Европейската комисия да предприеме мерки за по-добра защита, съобщават от пресслужбата на институцията.

  Неотдавнашни публикации в медиите съобщават за високопоставени длъжностни лица възползвали се от позициите си, за да усвоят голяма част от средствата на ЕС за кохезия и селско стопанство, като по този начин подкопават доверието на гражданите в европейските институции.

  Европейският парламент привлече вниманието на Комисията към тези случаи и призова да бъдат взети ответни мерки. Още през март 2019 евродепутатите предупредиха, че в някои държави членки процедурите за възлагане на обществени поръчки „може да са се превърнали в полу-законни процедури, които възпрепятстват лоялната конкуренция и стават предпоставки за измами“.

  През март ЕП отбелязва бързото увеличаване на неравенствата по отношение на преките плащания в някои държави членки, най-вече в Словакия и Чешката република, където понастоящем 7% от бенефициентите получават над 70% от всички преки плащания, както и в Естония, Латвия, Унгария, Румъния, България и Дания, където през последните десет години все по-голям дял бенефициенти са получавали повече от 100 000 EUR.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  преди 1 ден
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  преди 1 ден
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват