петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  614 прочитания

  Европа стъпка по-близо до налагане на нови санкции на Иран

  Действията са в отговор на оттеглянето на Техеран от ядреното споразумение
  14 януари 2020, 14:30 a+ a- a

  Външните министри на Франция, Германия и Великобритания задействаха механизма за разрешаване на спорове в рамките на ядрената сделка с Иран като отговор на решението на Техеран да се оттегли от ядреното споразумение. Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Йозеп Борел потвърди, че е получил съвместно изявление от тримата министри. Той заяви, че запазването на сделката сега е по-важно от всякога.

  Задействането на този механизъм в крайна сметка може да доведе до възстановяването на санкции на Иран от страна на ООН.

  Тримата външни заявиха, че не се присъединяват към кампанията на САЩ за прилагане на максимален натиск срещу Иран, а че ще се стремят към урегулиране на противоречията.

  Междувременно британският премиер Борис Джонсън предложи иранската ядрена сделка да бъде заменена от нова сделка, постигната от Тръмп.

  По-късно днес евродепутатите ще разискват ситуацията и възможния принос на ЕС за облекчаване на проблемите.

  Отношенията с Иран са напрегнати от години заради опасенията, че Техеран разработва ядрени оръжия. През 2015 бе постигнато споразумение, което целеше да предотврати появата на нова ядрена сила. Смъртта на един от военните ръководители на Иран след американски въздушен удар по-рано през януари покачи напрежението на ново равнище.

  Споразумението, сключено през 2015, цели да гарантира, че иранската ядрена програма ще продължи да се развива само за мирни цели, като в замяна бе договорено вдигането на ограничителни мерки срещу страната. Документът бе подписан от Иран, Франция, Германия, Великобритания и ЕС, както и от Китай, Русия и САЩ. Прилагането на договореностите на практика започна на 16 януари 2016 г., след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран спазва ангажиментите си за демонтиране на инсталации за производство на материали за ядрени оръжия.

  Доналд Тръмп, който стана президент на САЩ през януари 2017 г., се обяви против постигнатия договор с Иран. През януари 2018 г. той обяви, че САЩ ще спрат прилагането на споразумението, докато не бъдат отстранени „неговите катастрофални слабости“.

  Въпреки усилията на ЕС за намиране на решение президентът Тръмп обяви през май 2018 г., че САЩ се оттеглят от договора и ще възобновят санкциите срещу режима в Техеран. На американските компании бе забранено да работят с Иран, а чуждестранните компании, които искат да продължат бизнеса си, рискуват сериозни санкции и загуба на достъпа до банковата и финансовата системи на САЩ.

  Европейският съюз продължи да защитава ядреното споразумение, като настояваше, че то предвижда строги инспекции и че Международната агенция за атомна енергия на няколко пъти потвърди, че Иран спазваше поетите задължения. ЕС се опита да предложи механизми, които да позволят на компаниите да продължат да осъществяват бизнес с Иран, без да бъдат подложени на санкции от САЩ.

  Иран първоначално продължи да се придържа към споразумението, но постепенно започна да обявява, че ще се отклони от сключените договорености, като например ще надвиши лимита от ниско обогатен уран, който има право да поддържа.

  Опасността от нов въоръжен конфликт в Персийския залив се повиши значително, след като властите в САЩ обявиха, че са извършили смъртоносен въздушен удар срещу иранския генерал Касем Сюлеймани. Те заявиха, че Сюлеймани активно е подготвял планове за нападения срещу американски дипломати и военнослужещи в Иран и съседни страни. Малко след удара Иран обяви, че се оттегля от ядреното споразумение, и извърши ответни ракетни нападения срещу две военни бази на САЩ в Ирак. Ситуацията продължи да ескалира, след като Иран обяви на 11 януари, че по грешка е свалил няколко дни по-рано самолет на украински авиолинии и бе причинил смъртта на всички 176 души на борда. Признанието за удара доведе до протести на ирански граждани по улиците на градове в страната.

  Европейският съюз призовава за успокояване на положението. На 12 януари Франция, Германия и Великобритания приканиха Иран отново да се обвърже със спазването на ангажиментите по ядреното споразумение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Lufthansa напуска германския индекс DAX
  На нейно място ще влезе компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE
  преди 2 часа
  6,6 млн. потвърдени случая на Covid-19 по света
  Смъртните случаи са над 390 хил., оздравелите пациенти – 2,8 млн.
  преди 2 часа
  34 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общо заболелите са 2627
  преди 2 часа
  Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
  Отпада карантината за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора
  преди 3 часа
  Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина
  Тя ще важи за всички пристигащи в страната от 8 юни