петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1026 прочитания

  Зелената сделка на ЕК: 1 трлн. евро инвестиции до 2030

  Целта е до 2050 ЕС да стане първият неутрален по отношение на климата блок в света
  14 януари 2020, 17:25 a+ a- a

  Европейската комисия представи днес план за инвестиции в размер на най-малко 1 трилион евро, който трябва да превърнат ЕС в първия неутрален по отношение на климата блок в света до 2050.

  Европейския зелен пакт цели да мобилизира публични инвестиции и да спомогне за набавянето на частни средства чрез финансовите инструменти на ЕС, по-специално InvestEU.

  Въпреки че всички държави членки, региони и сектори ще трябва да дадат своя принос за прехода, мащабът на предизвикателството пред тях не е един и същ. Някои региони ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбоки икономически и социални промени.

  Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че "Зелената сделка" ще ни струва поне 1 млрд. евро.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Предстои ни безпрецедентна трансформация. Тя ще бъде успешна само ако е справедлива и само ако е от полза за всички. За да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен, ще окажем подкрепа на хората и регионите, които трябва да положат по-големи усилия за тази трансформация".

  Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс добави, че преходът към неутралност по отношение на климата ще изисква повече усилия от страна на гражданите, секторите и регионите, които разчитат в по-голяма степен на изкопаемите горива. "Механизмът за справедлив преход ще помогне на най-засегнатите, като привлече съответните инвестиции и предложи пакет от финансова и практическа подкрепа на стойност най-малко 100 милиарда евро".

  Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, добави: "Първо, ще използваме бюджета на ЕС, за да привлечем частни средства за екологични проекти в цяла Европа и за да подкрепим регионите и хората, които са най-силно засегнати от прехода. Второ, ще създадем подходящите регулаторни стимули, за да могат зелените инвестиции да имат успех. И не на последно място, ще помагаме на публичните органи и на участниците на пазара да набелязват и подготвят такива проекти".

  Планът се основава на три измерения:

  - финансиране — мобилизиране на най-малко 1 трилион евро устойчиви инвестиции през следващото десетилетие. Частното финансиране ще бъде стимулирано от по-големия от всякога досега дял от бюджета на ЕС, предназначен за разходи за действия в областта на климата и околната среда, като ключова роля ще има Европейската инвестиционна банка;

  - законодателни и други мерки —  ЕС ще предостави инструменти за инвеститорите и ще улесни устойчивите инвестиции от страна на публичните органи чрез насърчаване на екологосъобразното бюджетиране и възлагане на обществени поръчки, както и чрез разработването на начини за улесняване на процедурите за одобряване на държавните помощи за регионите в преход;

  Механизмът за справедлив преход (МСП) ще предоставя целева подкрепа за мобилизирането на най-малко 100 милиарда евро за периода 2021—2027 в най-засегнатите региони, за да се смекчат социално-икономическите последици от прехода. Механизмът ще генерира необходимите инвестиции в подкрепа на работниците и общностите, които разчитат на веригата за създаване на стойност, свързана с изкопаемите горива. Той  ще има три основни източника на финансиране:

  1) Фонд за справедлив преход, който ще получи средства от ЕС в размер на 7,5 милиарда евро, в допълнение към предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. За да се възползват от своя дял от Фонда, държавите членки, в диалог с Комисията, ще трябва да определят допустимите територии чрез специални териториални планове за справедлив преход. Те освен това ще трябва да се ангажират да допринасят за всяко евро от Фонда за справедлив преход с едно евро от средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд плюс, както и да предоставят допълнителни национални ресурси. По този начин ще се осигури финансиране в размер между 30 и 50 милиарда евро, което ще мобилизира още инвестиции. Чрез Фонда ще се предоставят предимно безвъзмездни средства на регионите. С тези средства ще се помогне на работниците да развият умения и компетенции за пазара на труда на бъдещето, както и на МСП, стартиращите предприятия и инкубаторите, за да създадат нови икономически възможности в тези региони. С Фонда ще се подкрепят и инвестициите в прехода към чиста енергия, например в областта на енергийната ефективност.

  2) Специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU за мобилизиране на инвестиции в размер до 45 милиарда евро. Целта на тази схема е да се привлекат частни инвестиции, включително в устойчива енергия и транспорт, които да са от полза за тези региони и да помогнат на техните икономики да намерят нови източници на растеж.

  3) Механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор с Европейската инвестиционна банка, подкрепен от бюджета на ЕС, за мобилизиране на инвестиции в размер на 25—30 милиарда евро. Той ще служи за отпускането на заеми в публичния сектор, например за инвестиции в топлоснабдителни мрежи и саниране на сгради. Комисията ще представи законодателно предложение за създаването му през март 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 41 минути
  Разлив от над 20 000 тона дизел в Арктическия кръг
  Руският президент Путин обяви извънредно положение заради аварията
  преди 2 часа
  Lufthansa напуска германския индекс DAX
  На нейно място ще влезе компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE
  преди 4 часа
  6,6 млн. потвърдени случая на Covid-19 по света
  Смъртните случаи са над 390 хил., оздравелите пациенти – 2,8 млн.
  преди 4 часа
  34 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общо заболелите са 2627
  преди 4 часа
  Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
  Отпада карантината за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора
  преди 5 часа
  Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина
  Тя ще важи за всички пристигащи в страната от 8 юни