понеделник, 17 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  447 прочитания

  МАЕ: Петролните компании трябва да предприемат мерки за емисиите си

  Непредприемането на мерки „не е опция“, казват от Международната агенция за енергетика
  20 януари 2020, 11:26 a+ a- a

  Компаниите, които се занимават с придобиване на нефт и газ трябва да увеличат инвестициите си в нисковъглеродни енергийни източници или да се изправят пред все по-голям отпор, който може да застраши дългосрочните им печалби и приемането им от обществото, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ) в съвместен доклад със Световния икономически форум (СИФ).

  Според документа петролните и газови компании са изправени пред „критично предизвикателство“, тъй като светът все повече използва чиста енергия с цел да ограничи глобалното затопляне. 

  По данни на МАЕ около 15% от вредните емисии, свързани с енергетика, се образуват по време на процеса на извличане на газ и нефт от земята и от потребителите на суровините. Парниковите емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили рекордно през 2018, казват още от агенцията.

  Базираната в Париж организация, която консултира индустриализираните нации по енергийни въпроси, обясни, че нефтените и газови компании са изправени пред все повече искания да обяснят какво възнамеряват да направят, за да намалят своите парникови емисии, както изисква Климатичното споразумението от Париж 2015.

  „Всяка част от индустрията трябва да обмисли как да постъпи. Неправенето на нищо просто не е опция“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от „Ройтерс“.

  Основният натиск върху енергийните компании от нефтения сектор е да намалят емисиите си от добив на суровини и от потреблението на техните клиенти, както и да увеличат инвестициите си в по-чисти енергийни източници, уточнява още агенцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕС с нова операция за следене на оръжейното ембарго в Либия
  Новата мисия ще замени действащата в момента „София“ и ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  НСИ: Доходите на домакинствата у нас растат по-бързо от разходите
  Доходът от работна заплата нараства от с 16%, сочат данните на националната статистика
  преди 10 часа
  Великобритания няма да допуска нискоквалифицирани работници от чужбина
  Всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство, обяви британският вътрешен министър Прити Пател