понеделник, 21 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  590 прочитания

  МАЕ: Петролните компании трябва да предприемат мерки за емисиите си

  Непредприемането на мерки „не е опция“, казват от Международната агенция за енергетика
  20 януари 2020, 11:26 a+ a- a

  Компаниите, които се занимават с придобиване на нефт и газ трябва да увеличат инвестициите си в нисковъглеродни енергийни източници или да се изправят пред все по-голям отпор, който може да застраши дългосрочните им печалби и приемането им от обществото, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ) в съвместен доклад със Световния икономически форум (СИФ).

  Според документа петролните и газови компании са изправени пред „критично предизвикателство“, тъй като светът все повече използва чиста енергия с цел да ограничи глобалното затопляне. 

  По данни на МАЕ около 15% от вредните емисии, свързани с енергетика, се образуват по време на процеса на извличане на газ и нефт от земята и от потребителите на суровините. Парниковите емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили рекордно през 2018, казват още от агенцията.

  Базираната в Париж организация, която консултира индустриализираните нации по енергийни въпроси, обясни, че нефтените и газови компании са изправени пред все повече искания да обяснят какво възнамеряват да направят, за да намалят своите парникови емисии, както изисква Климатичното споразумението от Париж 2015.

  „Всяка част от индустрията трябва да обмисли как да постъпи. Неправенето на нищо просто не е опция“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от „Ройтерс“.

  Основният натиск върху енергийните компании от нефтения сектор е да намалят емисиите си от добив на суровини и от потреблението на техните клиенти, както и да увеличат инвестициите си в по-чисти енергийни източници, уточнява още агенцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  18 септември 2020, 15:40
  18 септември 2020, 14:42
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  18 септември 2020, 14:17
  18 септември 2020, 14:10
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  18 септември 2020, 09:41
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“