четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2319 прочитания

    Oxfam: Икономическото неравенство е извън контрол

    През 2019 г. 2153 милиардери притежават повече богатство от 2.6 млрд. души или 60% от населението на планетата
    20 януари 2020, 14:54 a+ a- a

    Oxfam представи тазгодишния си доклад преди Световния икономически форум (СИФ), който ще се проведе в Давос. Тази година заглавието на документа е „Време е да се погрижим“. Акцентът в изданието пада върху неплатената или слабоплатената работа на хората, които извършват работа в сферата на грижите (за деца, възрастни и др.), както и върху задълбочаващата се глобална криза в сферата на икономическото неравенство.

    Няколко факта от тазгодишният доклад на Oxfam:
    • 22-мата най-богати мъже в света притежават повече от всички жени в Африка;
    • момичетата и жените по света полагат 12.5 милиарда часа неплатен труд всеки ден – това е добавка към икономиката в размер на поне $10,8 трилиона годишно, което е повече от три пъти размера на глобалната технологична индустрия;
    • ако най-богатият 1% от населението започне да плаща само 0.5% по-високи данъци, в рамките на следващите 10 години ще бъдат събрани толкова пари, колкото са необходимите инвестиции за създаването на 117 млн. работни места в сектори като грижи за деца и възрастни, образование и здравеопазване;
    • ако сте спестявали по $10 000 всеки ден от построяването на пирамидите в Египет до момента, ще имате около една пета от средното богатство на 5-те най-богати човека в света;
    • най-богатият 1% от хората притежават двойно повече от 6.9 милиарда души;
    • ако всички по света седяха върху богатството си в 100-доларови банкноти, по-голямата част от човечеството щеше да седи на пода. Човек от средната класа в богата държава ще седи на височината на стол. Двамата най-богати мъже в света ще седят в открития космос.

    В доклада си организацията обяснява, че глобалното неравенство е шокиращо и всеобхватно, а броят на милиардерите се е удвоил през последното десетилетие. Документът показва как „нашите сексистки икономики захранват кризата на неравенството, като позволяват на богат елит да събира огромни богатства за сметка на обикновените хора и в частност на бедните жени и момичета“. 

    Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без целенасочени политики, а твърде малко правителства са решени да правят такива, заяви Амитабх Бехар, главен изпълнителен директор на Oxfam India.

    Жените извършват повече от ¾ от всичката неплатена работа по света. Те често трябва да работят на съкратен работен ден или да напуснат изобщо работа заради останалите неща, за които трябва да се грижат. Глобално 42% от жените в работоспособна възраст не могат да си намерят работа, защото са отговорни за цялото гледане в семейството (деца, възрастни). За сравнение само 6% от мъжете са в подобна ситуация.

    Също така те са 2/3 от работната сила, която предоставя платени грижи по света – работници в ясли и детски градини, домашни помощници, асистенти на хора със затруднения. Тези професии често са лошо платени, осигуряват оскъдни придобивки за работника, изискват гъвкаво работно време и могат да имат физическа и емоционална цена, обясняват още от Oxfam.

    Натискът върху хората, които осигуряват грижи както платени, така и неплатени, ще се увеличава в идното десетилетие, тъй като населението на Земята се увеличава и застарява. До 2030 година около 2.3 милиарда души ще имат нужда от грижи. За сравнение през 2015 те са били 200 милиона. 

    Докладът показва, че правителствата масово карат богатите индивиди и корпорациите да плащат много ниски данъци, като в същото време не успяват да съберат приходите, които биха помогнали да се вдигне бремето на грижата от жените и да се предприемат мерки за справяне с бедността и неравенството. В същото време не осигуряват достатъчно средства за жизнено важни обществени услуги, които биха помогнали на жените и момичетата. Става дума за инвестиции във водоснабдяване, електричество, грижа за децата, здравеопазване. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 51 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн