понеделник, 21 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1570 прочитания

  Oxfam: Икономическото неравенство е извън контрол

  През 2019 г. 2153 милиардери притежават повече богатство от 2.6 млрд. души или 60% от населението на планетата
  20 януари 2020, 14:54 a+ a- a

  Oxfam представи тазгодишния си доклад преди Световния икономически форум (СИФ), който ще се проведе в Давос. Тази година заглавието на документа е „Време е да се погрижим“. Акцентът в изданието пада върху неплатената или слабоплатената работа на хората, които извършват работа в сферата на грижите (за деца, възрастни и др.), както и върху задълбочаващата се глобална криза в сферата на икономическото неравенство.

  Няколко факта от тазгодишният доклад на Oxfam:
  • 22-мата най-богати мъже в света притежават повече от всички жени в Африка;
  • момичетата и жените по света полагат 12.5 милиарда часа неплатен труд всеки ден – това е добавка към икономиката в размер на поне $10,8 трилиона годишно, което е повече от три пъти размера на глобалната технологична индустрия;
  • ако най-богатият 1% от населението започне да плаща само 0.5% по-високи данъци, в рамките на следващите 10 години ще бъдат събрани толкова пари, колкото са необходимите инвестиции за създаването на 117 млн. работни места в сектори като грижи за деца и възрастни, образование и здравеопазване;
  • ако сте спестявали по $10 000 всеки ден от построяването на пирамидите в Египет до момента, ще имате около една пета от средното богатство на 5-те най-богати човека в света;
  • най-богатият 1% от хората притежават двойно повече от 6.9 милиарда души;
  • ако всички по света седяха върху богатството си в 100-доларови банкноти, по-голямата част от човечеството щеше да седи на пода. Човек от средната класа в богата държава ще седи на височината на стол. Двамата най-богати мъже в света ще седят в открития космос.

  В доклада си организацията обяснява, че глобалното неравенство е шокиращо и всеобхватно, а броят на милиардерите се е удвоил през последното десетилетие. Документът показва как „нашите сексистки икономики захранват кризата на неравенството, като позволяват на богат елит да събира огромни богатства за сметка на обикновените хора и в частност на бедните жени и момичета“. 

  Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без целенасочени политики, а твърде малко правителства са решени да правят такива, заяви Амитабх Бехар, главен изпълнителен директор на Oxfam India.

  Жените извършват повече от ¾ от всичката неплатена работа по света. Те често трябва да работят на съкратен работен ден или да напуснат изобщо работа заради останалите неща, за които трябва да се грижат. Глобално 42% от жените в работоспособна възраст не могат да си намерят работа, защото са отговорни за цялото гледане в семейството (деца, възрастни). За сравнение само 6% от мъжете са в подобна ситуация.

  Също така те са 2/3 от работната сила, която предоставя платени грижи по света – работници в ясли и детски градини, домашни помощници, асистенти на хора със затруднения. Тези професии често са лошо платени, осигуряват оскъдни придобивки за работника, изискват гъвкаво работно време и могат да имат физическа и емоционална цена, обясняват още от Oxfam.

  Натискът върху хората, които осигуряват грижи както платени, така и неплатени, ще се увеличава в идното десетилетие, тъй като населението на Земята се увеличава и застарява. До 2030 година около 2.3 милиарда души ще имат нужда от грижи. За сравнение през 2015 те са били 200 милиона. 

  Докладът показва, че правителствата масово карат богатите индивиди и корпорациите да плащат много ниски данъци, като в същото време не успяват да съберат приходите, които биха помогнали да се вдигне бремето на грижата от жените и да се предприемат мерки за справяне с бедността и неравенството. В същото време не осигуряват достатъчно средства за жизнено важни обществени услуги, които биха помогнали на жените и момичетата. Става дума за инвестиции във водоснабдяване, електричество, грижа за децата, здравеопазване. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  18 септември 2020, 15:40
  18 септември 2020, 14:42
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  18 септември 2020, 14:17
  18 септември 2020, 14:10
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  18 септември 2020, 09:41
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“