събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5962 прочитания

    Има ли риск от нова световна икономическа криза?

    България все още има много добри шансове да привлече инвестицията на Volkswagen - Галина Колев, старши икономист от Института за германска икономика – Кьолн, пред Economy.bg
    23 януари 2020, 08:48 a+ a- a

    От 7 години Галина Колев e ръководител на групата за макроикономически анализи в Института за германска икономика в Кьолн. Тя е и професор по Международни икономически отношения в Университета по приложни науки във Висбаден.

    Има ли риск от нова световна криза, какви са заплахите пред европейската, германската и българската икономика, има ли все още шанс България да привлече инвестицията на Volkswagen – тези и други теми коментирахме с д-р Галина Колев, старши икономист от Института за германска икономика – Кьолн.

    Галина, Световната банка преди дни предупреди за риск от нова световна дългова криза. Колко сериозна е тази опасност и какви са възможностите за отговор, така че да се смекчи ефектът й?
    Риск от световна дългова криза има. В много държави нивото на публичния дълг е доста по-високо, отколкото беше преди кризата през 2008/09. В някои страни мерките за консолидиране на дълга бяха ефективни, като един добър пример е Германия. Но има доста държави, които все още се намират в сериозно положение и следващата криза, която рано или късно ще дойде, е възможно да изкара тези държави извън релси. Това са страни като Италия и Гърция. Затова не бих пренебрегнала риск от нова световна дългова криза.

    Какви са рисковете пред европейската икономика?
    Пред европейската икономика има много рискове. Част от тях са глобални, като климатичните промени и политиката, която някои държави преследват, а други – не. Това е риск, който би променил конкурентоспособността на първите спрямо вторите страни. Друга заплаха е световната търговска политика и промените в курса на САЩ. Това е един голям риск, който като че ли малко намаля в последните седмици с подписването на т.нар. Фаза 1 договор между Китай и САЩ. Въпреки това опасността остава сериозна, защото, от една страна, конфликтът между Китай и САЩ може би малко ще отслабне, но от друга, се освобождават „капацитети“ за нови рискове. След като отношенията с Китай малко или много са се канализирали, е възможно президентът на САЩ да използва тази пауза, за да съсредоточи вниманието си върху други държави, напр. ЕС и Япония по отношение на митата върху автомобили. Така че това остава риск.
    Темата Brexit е нещо, което ще ни занимава още дълго време. Там също не знаем накъде ще се развият нещата. Глобалните геополитически рискове също остават на много високо ниво.
    Развитията в Близкия изток показват, че на този фронт има още много неясноти, което тежи над глобалното икономическо развитие.

    Геополитическата нестабилност ще забави ли допълнително растежа в Европа? Геополитическата нестабилност може да забави допълнително растежа в Европа, ако продължи да се изостря конфликтът в Близкия изток. За момента ситуацията малко се е поуспокоила. Видяхме по отношение на цената на петрола, че нестабилността в региона води до повишение.

    Германия засега се изплъзва от рецесията. Колко е уязвима немската икономика?
    Немската икономика е много уязвима по отношение на глобални събития. Това е така, защото икономиката на Германия е много отворена, с много висок процент на международната търговия в БВП. Това прави страната много уязвима за различните рискове, пред които е изправена световната икономика. За момента забелязваме, че някои от глобалните предизвикателства оказват влияние. От една страна, немската автомобилна индустрия забави своя растеж. Цялата индустрия в Германия се намира в едно тежко положение. Трудно може да се прецени дали причината за забавянето на немската икономика са глобалните рискове в Близкия изток и развитията в търговската политика, или става въпрос за структурни проблеми, които ще имат по-дълготрайно влияние. Има аргументи и за едната, и за другата теза. Забавянето в Германия ще се задържи още известно време. Ние изхождаме от това, че през 2020 ще има леко забързване на растежа, но той ще остане далеч зад нивата отпреди 2008.

    За първи път в Германия в края на 2019 банки започнаха да въвеждат отрицателни лихви върху всички депозити. Можем ли да очакваме верижна реакция, както прогнозира експерт? Видяхме подобни примери в Дания и Швейцария. Сигнал за предстояща криза ли е това?
    По отношение на отрицателните лихви възможно е да има верижна реакция. Според мен засега това не е сигнал за предстояща криза. Не виждам там прекалено големи рискове, особено сравнени с рисковете от търговската политика, от геополитиката и т.н.

    Къде е България? Докога се очаква ръстът на икономиката да продължи?
    Българската икономика успя да запази нивото си на растеж през последните години. Това са добри новини, като се има предвид изострянето на рисковете в глобален аспект. Много сектори в България продължават да имат едно сравнително високо ниво на растеж – особено строителството и услугите като цяло. Въпреки това се забелязва, че глобалните събития и забавянето на световната търговия оказват своето влияние. Статистиката на България показва, че второто тримесечие имаше забавяне и при вноса, и при износа. Данните бяха сравнително слаби и през третото тримесечие. Забелязва се, че глобалните развития влияят, но въпреки това мисля, че България може да се радва, че успява да задържи това високо ниво на растеж през последната година.

    Кои са най-големите рискове пред местната икономика – външни и вътрешни? Има ли признаци за предстояща криза у нас?
    Има рискове за развитието на българската икономика. На първо място са глобалните развития, изострянето на геополитическите рискове, Brexit, търговската политика. Всичко това би оказало влияние и на българската икономика, ако се стигне до сериозни конфликти. От друга страна има и вътрешни рискове, които не бива да бъдат пренебрегвани. Все още има какво да се желае по отношение на публичната администрация, липсата на прозрачност и на реформи при борбата с корупцията. Това са области, в които трябва да има развитие, за да може България да бъде атрактивна за чуждите инвеститори.

    Къде има най-голям потенциал за растеж?
    Има много области, в които България продължава да бъде интересна дестинация за чужди инвестиции. Страната е атрактивна със своята данъчна политика, със сигурната валута, с благоприятното геополитическо положение. Потенциал има в сектора на бизнес и финансовите услуги. Финтек индустрията се развива много добре през последните години. Там има още възможности за развитие.

    Привлекателна дестинация за немски инвестиции ли е все още България?
    България е атрактивна и за немските компании. В страната се разви автомобилен клъстер, който като мащаб може да се сравнява вече дори с немския клъстер заради това, че повече от 4% от БВП се генерира в тази област. Това е една сфера, която и в бъдеще ще продължи да расте. Тя е интересна и за немски инвестиции. Финтек индустрията също привлича интереси. Има много немски компании, които имат офиси и в България. Те се възползват от ниската цена на работна ръка, данъчната политика и останалите предимства на българската икономика.

    Имаме ли още някакъв шанс да привлечем Volkswagen у нас?
    Мисля, че България все още има много добри шансове да привлече инвестицията. Volkswagen има различни предизвикателства, с които в момента се бори и една нестабилна политическа ситуация, каквато има в Турция, не би била благоприятна като цяло за развитието на компанията. В това отношение България има много голямо предимство в сравнение с Турция. Важно е българското правителство да продължи да дава сигнали за привличането на инвестицията.

    Докога можем да разчитаме на евтината работна ръка за привличане на чужди инвеститори? Доколко устойчив е този модел в дългосрочен план?
    Работната ръка в България вече не е толкова евтина, колкото беше преди 20 години. Разходите за труд в промишлеността са нараснали средно със 7.7% от 2000 насам, но все още са почти 9 пъти по-ниски отколкото в Германия. В никоя друга страна от ЕС те не са толкова ниски, колкото в България. Те са приблизително сравними с тези в Турция и са около половината от тези в Полша и Унгария, и почти три пъти по-ниски отколкото в Чехия и Словакия. Така че България все още има много голям потенциал. Мисля, че по отношение на пазара на труда предизвикателствата през 2020 произхождат не от това, че са нараснали разходите за труд, а по-скоро че страната започва да чувства липсата на специалисти в отделни области. Това е нещо, което би могло да затрудни международните инвеститори.

    Върху какво трябва да заложи България, за да остане конкурентоспособна и в бъдеще?
    Предизвикателствата, с които България трябва да се справи, за да остане атрактивна за чуждестранни инвеститори, са борбата с организираната престъпност и корупцията, реформи в публичната администрация и на пазара на труда. Според Европейската комисия дългосрочната безработица в България все още е на високо ниво, участието на работната сила е сравнително ниско. Затова считам, че пазарът на труда и образователната политика са също области, в които България може да работи, за да постигне един дълготраен растеж. Страната трябва да се бори и с проблеми като емиграцията и намаляващото население в трудоспособна възраст. Пазарът на труда и липсата на адекватни кадри за определени позиции биха могли да забавят притока на чуждестранни инвестиции в дългосрочен план. Затова в тази област България трябва да направи още много усилия, за да остане конкурентоспособна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство