понеделник, 21 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  796 прочитания

  Коронавирусът взе 80 жертви в Китай

  От днес всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени
  27 януари 2020, 09:34 a+ a- a

  Броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 80 души, след като 24 души починаха в провинция Хубей, епицентъра на заразата. В провинция Хубей са регистрирани 371 нови случая на заболяването, с което потвърдените в цялата страна случаи вече надхвърлят 2300, по данни на централното правителство.

  Китайският премиер Ли Къцян пристигна днес в град Ухан, епицентър на епидемията от новия коронавирус. Той ще се запознае на място с усилията на местните власти за борба с епидемията. Ще посети болници, където са настанени заразените, ще разговаря с пациенти и медицинския състав. Това е първата визита на висш представител на комунистическия режим в града от избухването на епидемията в края на миналата година.

  Вирусът още не е достатъчно проучен и няма яснота какви са рисковете от мутация, заяви председателят на китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването Ма Сяовей. По думите му инкубационният период на коронавируса е от 1 до 14 дни.

  Междувременно в САЩ бяха потвърдени пет случая на заразяване, като всичките петима болни са пътували до китайския град Ухан, откъдето се разпространи вирусът.

  Франция потвърди за три случая. Шотландия съобщи за петима, които се изследват дали не са жертва на вируса. Подозрения за заразени има и в други страни.

  От Министерство на външните работи обобщават мерките, взети от китайските власти досега.

  В 30 китайски провинции, независими общи и специални административни райони (САР) са обявили първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, а САР Хонконг е обявил т.н. “най-висока степен”.

  От 26 януари до второ нареждане са преустановени и всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. От двете пекински летища е имало директни линии до други провинции. Съобщава се, че на двете летища в Пекин се измерва температурата на всички пристигащи. Съобщава се, че туристическите автобуси от и за Пекин спират да работят от 26 януари 2020.

  От 27 януари 2020 всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020.

  Според Националния всекидневник “Чайна дейли” вирусът се предава на човек само от заразени животни. Заразеният от животно може да предаде вирусът на друг човек, докато заразените от човек болни не могат да предат вируса нататък.

  По информация на китайски медии вече се работи за създаване на ваксина за вируса и е приключил стадият на изолиране на вируса.

  В Пекин вече са определени 20 болници за лечението на болните от новия коронавирус. Три болници от тях са на т.н. градско ниво, а останалите 17 - на т.н. районно ниво. Сред градските болници са Пекинска болница Дитан и Пекинска болница Йоу’ан.

  Очаква се първата спешно изградена болница в гр. Ухан, болница “Хуошъншан”, да отвори врати на 2 февруари 2020 със 700-1000 легла. Втората болница “Лейшъншан” се очаква да отвори врати на 5 февруари 2020 и е планирана да разполага 1300 легла.

  Администрацията за управление и надзор на пазарите е публикувала официална забрана за всякакви дейности свързани с покупко-продажбата на диви животни. Всички туристически фирми за организирани пътувания са преустановили дейността си.

  В провинция Хубей, където се намира огнището да болестта, е забранено и придвижването на МПС в централната част на гр. Ухан, столицата на провинция Хубей. Общината е наела около 6 000 хиляди таксита, които са на разположение на Кварталните съвети, по 3-5 коли на кооперация. Чрез тях съветите осъществяват безплатното доставяне на храна и лекарства за жителите. Уханските болници са пуснали официални писма за набиране на дарения (маски и дрехи, използвани при хирургически интервенции и др.) доколкото в повечето от тях се очаква медицинските материали да са достатъчни само за следващите 3-5 дена. Япония вече е направила дарение от 1 милион маски за гр. Ухан.

  В провинция Гуандун е обявено задължителноъо носене на маски на обществени места, а хората без такива ще бъдат санкционирани.

  Ансамбъл “Петрич”, който беше в китайската столица по покана на район Чаоян в Пекин за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата, заяви желание да се прибере в България по-рано от планирания полет за връщане.

  В град Ухан са установени трима българи и посолството на България в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  18 септември 2020, 15:40
  18 септември 2020, 14:42
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  18 септември 2020, 14:17
  18 септември 2020, 14:10
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  18 септември 2020, 09:41
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“