вторник, 07 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4741 прочитания

  Как да се подготвим за карантина?

  Вижте някои съвети за подготовка при принудителна изолация
  27 февруари 2020, 11:36 a+ a- a

  Коронавирусът продължава да шества по света, а светът е все по-близо до пандемия.

  Как можем най-добре да се подготвим за случаи на карантина? Вижте някои основни препоръки, представени от списание Foreign Policy и подбрани на база на ограниченията в Китай, Южна Корея и Италия:

  1. Набавете си основните неща
  Купете си маски, дезинфектанти, белина, ръкавици, както и някакво минимално количество основни лекарства и обезболяващи медикаменти. Избягвайте такива, които потискат имунната ви система. Пушенето и пиенето на алкохол може да увеличат шанса да развиете пневмония, опитайте се да ги избягвате колкото се може повече, препоръчва авторът на Foreign Policy.

  Недостигът на храна не беше проблем в Китай, но не пречи да си набавите известно количество дълготрайни продукти. Особено препоръчителни са супите. Водата вероятно няма да е проблем, но ако живеете някъде без достъп до чешмяна вода, набавете си определено количество бутилирана вода. Свежите плодове и зеленчуци често са най-трудни за набавяне, затова си купете витамини и особено витамин C.

  2. Домакински продукти
  Основната тревога за повечето хора в Китай се оказа не недостига на храна или вода, за които властите осигуряваха доставки, а липсата на продукти като паста за зъби и шампоан. В Хонконг и Италия се стигна до недостиг и на тоалетна хартия. Набавете храна и за домашните любимци, съветва авторът от Foreign Policy. 

  3. Ограничете пътуванията зад граница
  Минимизирайте несъществените пътувания особено зад граница, ако разпространението на вируса продължи. Вземете си допълнително багаж и пари в случай, че бъдете блокирани в чужбина по-дълго от очакваното. 

  4. Подгответе се финансово
  Монго малки и средни фирми в Китай бяха засегнати от карантината. И макар те да продъжлават да изплащат заплати на служителите, които не работят, много заети в т.нар. "гиг икономика" нямат такъв късмет. Подгответе се за известен период с по-ограничени приходи, особено ако имате бизнес в туризма или ресторантьорството.

  5. Живот онлайн
  В случай на карантина важно е да се подготвите за живот в мрежата - за банкиране, пазаруване, работа и образование онлайн.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Депутатите допълниха мярката 60/40, партиите няма да получават субсидии
  Парламентът прие окончателно промените в закона за извънредното положение
  преди 4 часа
  Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета за 2020
  Промените предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  СЗО: Извънредните мерки трябва да падат постепенно
  Би било лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно, предупредиха здравни експерти
  преди 6 часа
  Нова заповед на здравния министър определя ограничения за влизане в страната
  Разясняват се правилата за карантината на всички, преминаващи границите на България, както и изключенията и правилата за транспорта на стоки и услуги