вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2275 прочитания

    Турция отваря границите си за бежанци към Европа

    НАТО свиква извънредно съвещание по искане на Турция
    28 февруари 2020, 09:54 a+ a- a

    Турция няма повече да спира сирийските бежанци да достигат Европа, каза високопоставен турски представител, цитиран от Reuters.

    Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийското правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

    В очакване на нова вълна от бежанци от Идлиб на турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите към Европа по суша и море.

    "Всички бежанци, включително сирийците, сега могат да влязат в Европейския съюз", заяви  източникът на Reuters, пожелал анонимност.

    Група мигранти се движи в Северозападна Турция в посока на границата на страната с Гърция, съобщи турската информационна агенция Демирьорен. Според агенцията "групата мигранти се състои от около 300 души, сред които има жени и деца. Те са се насочили към гръцката граница в района на окръг Одрин около полунощ. В групата има сирийци, иранци и иракчани. Reuters уточнява, че не е успяла да потвърди независимо кои са тези хора и накъде са се насочили.

    Решението на Анкара е в отговор на въздушен удар, който според Турция е дело на сирийските правителствени сили, и при който бяха убити 33 турски войници.

    След ескалацията президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган свика извънредна среща в Анкара. Той предупреди, че Турция ще започне голяма контра-офанзивна операция срещу сирийските сили.

    Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че свиква днес извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта. Те ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.

    Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб.

    САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция.  "Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.

    В Турция по официални данни има около 3 милиона и 700 хиляди сирийски бежанци.

    От своя страна министерството на отбраната на Русия обяви днес, че турските военни, които са били атакувани в Идлиб, са се намирали сред „терористи“, и Анкара не е уведомила своевременно Москва  за местонахождението им, съобщава руската агенция РИА.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 1 час
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 18 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 19 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 19 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 20 часа