сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13861 прочитания

  Какво научи СЗО за коронавируса от мисията си в Китай?

  Вижте някои от актуалните факти за новия вирус от последния доклад на организацията
  04 март 2020, 17:31 a+ a- a

  През февруари мисия от експерти на Световната здравна организация започна изследвания  в Китай на епидемията от коронавируса с цел да проучи как се предава заразата, какви са симптомите, как протича болестта, каква е смъртността и какво се прави към момента. В международния екип участваха 25 експерти от Китай, Германия, Япония, Корея, Нигерия, Русия, Сингапур, САЩ и СЗО. На 28 февруари организацията представи окончателния си доклад от мисията, който е публикуван на сайта на СЗО. 

  Вижте някои от най-новите заключения и констатации за вируса:  

  Вирусът

  COVID-19 е нов патоген, със собствени характеристики, който е силно заразен, може да се разпространи бързо и да причини огромни здравни, икономически и социални въздействия по цял свят.  

  Новият вирус е 96% генетично идентичен с известен коронавирус при прилепи и 86-92% идентичен с коронавирус при панголин (люспест бозайник, бел.р.). Следователно предаването на мутирал вирус от животни към хора е най-вероятната причина за появата. 

  За целите на планирането трябва да се приеме, че световното население e податливо на този вирус. Тъй като животинският произход на COVID-19 не е доказан, понастоящем рискът от повторна негова проява в заразени преди това райони трябва да бъде постоянно наблюдаван.

  Предаване и разпространение

  Коронавирусът се предава чрез капчици и фомити (неживи обекти) по време на близък незащитен контакт между заразител и заразен. Най-често предаването от човек на човек става в семейна среда. Сред 344 групи, включващи 1308 случая (от общо 1836 съобщени случая) в провинция Гуандун и провинция Съчуан, повечето клъстери на болестта (78% - 85%) са възникнали в семейството. Пренасянето с фини аерозоли във въздуха на дълги разстояния не е една от основните причини за разпространение. Повечето от 2 055 заразени болнични работници или са били заразени у дома, или в ранната фаза на огнището в Ухан, когато болничните предпазни мерки все още не са били повишени.

  Деца

  Данните за лица на възраст до 18 години показват, че има сравнително ниско заразяване с вируса в тази възрастова група (2,4% от всички съобщени случаи). Много малка част от тези лица имат развито тежко (2,5%) или критично заболяване (0,2%). В Ухан няма отчетени положителни проби на деца през ноември и декември 2019, както и през първите две седмици от януари 2020.  Случаите на заразените деца до голяма степен са идентифицирани чрез установяване на контакт със заразен възрастен в домакинствата. Няма описани случаи на предаване на заразата от дете към възрастен. 

  Имунитет 

  Тъй като COVID-19 е наскоро идентифициран патоген, не е известен защитен имунитет при хората. Въз основа на епидемиологичните характеристики, наблюдавани досега в Китай, всеки човек е податлив на зараза, въпреки че може да има рискови фактори, повишаващи чувствителността към инфекция. 

  Симптоми

  Симптомите на COVID-19 са неспецифични и протичането на заболяването може да варира от безсимптомно до тежка пневмония и смърт. Към 20 февруари 2020 на база 55 924 лабораторно потвърдени случая, типичните признаци и симптоми включват:

  - треска – 87,9%

  - суха кашлица – 67,7%

  - умора – 38,1%,

  - отделяне на храчки – 33,4%

  - задух – 18,6%

  - болки в гърлото – 13,9%

  - главоболие – 13,6%

  - миалгия или артралгия (мускулна и ставна болка, бел.р.) -14,8% 

  - втрисане – 11,4%

  - гадене или повръщане – 5%

  - назална конгестия  (запушен нос, бел.р.) - 4,8%,

  - диария – 3,7%

  - хемоптиза  (кървави храчки, бел.р.) - 0,9%

  - конюнктивална конгестия  (кръвоизлив в окото, бел.р.) - 0,8%. 

  По-голямата част от заразените рано или късно развиват симптоми. Случаите на хора, при които вирусът е бил открит и които нямат симптоми по това време, са редки и повечето от тях се разболяват през следващите няколко дни.

  Лечение и възстановяване 

  Повечето хора имат леко заболяване и се възстановяват. Приблизително 80% от лабораторно потвърдените пациенти са имали леко до умерено заболяване, което включва случаи на пневмония. 20% от заразените в Китай се нуждаят от болнично лечение в продължение на седмици. 5% от хората с диагноза се нуждаят от изкуствено дишане. Други 15% се нуждаят от кислородна терапия, и то не само за няколко дни. Продължителността от началото на заболяването до възстановяването е средно от 3 до 6 седмици за тежки и критични пациенти (в сравнение само с 2 седмици за леко болни).

  Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до резултата варира от 2 до 8 седмици. 

  Пациентите се изписват след клинично възстановяване, отпадане на симптомите и рентгенологично подобрение и 2 отрицателни PCR тестове, взети за 24 часа. След изписването им от тях се изисква да сведат до минимум семейните и социалните контакти и да носят маска. Очакват резултатите от клиничните изпитвания в рамките на няколко седмици. 

  Смъртност

  Изследване на 44 672 заразени в Китай показа смъртност от 3,4%. Смъртността е силно повлияна от възрастта, предшестващи заболявания, съществуващи условия и най-вече от реакцията на системата на здравеопазването. Лицата с най-висок риск за тежко заболяване и смърт включват хора на възраст над 60 години и тези със съпътстващи заболявания.

  Степента на смъртност за заразените с предшестващо сърдечно-съдово заболяване в Китай е 13,2%. Тя е 9,2% за заразените с високи нива на кръвна захар, 8,4% за заболелите с високо кръвно налягане, 8% при хората с хронични респираторни заболявания и 7,6% при онкоболните. Процентът на смъртност сред заразените лица без предишно заболяване е 1,4.

  Колкото по-млад е човек, толкова по-малка е вероятността да се зарази и по-малко вероятно е да се разболее сериозно.

  По пол няма съществени разлики в заразяването. Но само 2,8% от китайските жени, които са били заразени, са починали от болестта, докато 4,7% от заразените мъже са починали. За разлика от грип A (H1N1), бременните жени не изглеждат по-високорискова група за тежко заболяване.  

  Овладяване на епидемията

  От края на януари броят на новите диагнози на коронавурис в Китай непрекъснато намалява. Спада и нивото на смъртност сред заразените. Властите изпробват различни методи за лечение на болестта и най-успешните се прилагат в цялата страна. 

  Китай вече може да произвежда 1,6 милиона тестови комплекта за новия коронавирус седмично. Тестът дава резултат още същия ден. В цялата страна всеки, който отиде при лекаря с треска, се изследва за вируса. 

  Една от основните причини за овладяването на епидемията е, че Китай интервюира всички заразени в цялата страна за лицата, които са контактували, и след това ги намира и тества. Само в Ухан има 1800 екипа, които правят това, всеки от най-малко 5 души. 

  Данните от приключилите тестове сочат, че ако сте имали директен личен контакт със заразен човек, вероятността от заразяване е между 1% и 5%.

  Голяма част от световната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай, се констатира в доклада. Основното в тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на близки контакти, включително изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението.  

  Сега вече има сериозни доказателства, че нефармацевтичните интервенции могат да намалят и дори да прекъснат предаването. Тези мерки трябва да включват незабавно откриване и изолиране на случаите, строго проследяване и наблюдение на близки контакти/карантина и пряко ангажиране на населението.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 58 минути
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 2 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 3 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 3 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия