неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  629 прочитания

  400 хил. души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсния въздух

  Хората в градските райони са изложени на най-голям риск
  06 март 2020, 09:10 a+ a- a

  Съветът на ЕС съобщи, че е приел политически насоки за борбата със замърсяването на въздуха. Съществуващата политика на ЕС за чист въздух е допринесла значително за подобряване на качеството на въздуха, но трябва да се направи повече за намаляване на отрицателното въздействие на замърсяването на въздуха върху здравето и околната среда.

  Въпреки че броят на хората, изложени на замърсяване на въздуха, се е понижил значително от 2008 насам, замърсяването на въздуха продължава да бъде най-важната екологична причина за здравословните проблеми в ЕС. Смята се, че то има вредно въздействие върху екосистемите и причинява повече от 400.000 случая на преждевременна смърт всяка година, като хората в градските райони са изложени на най-голям риск.

  Съветът на ЕС счита, че установените стандарти за качество на въздуха, по-специално допустимите стойности, са ефективни и продължават да бъдат от съществено значение за защитата на здравето на гражданите. Съществуват обаче възможности за подобрения в законодателната рамка, за да се гарантира добро качество на въздуха в целия ЕС. Целите за качество на въздуха следва да бъдат напълно отразени в законодателството на ЕС относно източниците на емисии и при разработването на нови инициативи по Европейския зелен пакт, включително интелигентната мобилност, интелигентната секторна интеграция, енергията от възобновяеми източници, санирането на сгради, отоплението на жилища, селското стопанство и промишлеността.

  Съветът също така приветства намерението на Комисията да предприеме допълнителни действия за мобилност с нулеви емисии и да предложи по-строги стандарти за емисиите от бензинови и дизелови превозни средства, като се вземат предвид и замърсителите, за които все още не съществува уредба, както и по-нататъшни действия за намаляване на емисиите от морския транспорт и подобряване на качеството на въздуха в пристанищата и в близост до летищата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 2 дни
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 2 дни
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 2 дни
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията