събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6519 прочитания

  Как Сингапур се превърна в добър пример в борбата с коронавируса?

  Вижте разказа на един българин, живеещ в островната държава, пред Economy.bg
  16 март 2020, 16:04 a+ a- a

  Сингапур беше една от първите засегнати от започналия в Ухан коронавирус страни. Населението на островния град държава е съставено основно от етнически китайци. Сингапур е и основен търговски партньор на Китай. Въпреки това малката държава беше посочена от авторитетното издание Economist като най-добрия пример за пресичане на епидемията. Според последни данни на Университета "Джон Хопкинс" заразените в Сингапур са 226, като 105 са се възстановили, няма нито един смъртен случай.
  Страната има много по-малко случаи, отколкото би могло да се очаква поради свързаността й с Китай. Според Economist това се дължи на бързата реакция на властите, здравната грижа на световно ниво, добре научените уроци от епидемията с вируса SARS през 2003. Изданието MIT Technology Review също посочва Сингапур като модел за справяне с коронавируса благодарение на своевременните действия на властите, масираното тестване и внимателното проследяване на случаите.
  От 15 март в страната е въведена карантина за всички, които не са местни и които са пътували в рискови страни в Европа или Азия.

  Какво превърна Сингапур в модел за ограничаване на разпространението на коронавируса, какви мерки взима страната и какво можем ние, в България, да научим от опита на островния град държава – попитахме д-р Мартин Кърнолски, който от 2015 живее в Сингапур заедно със съпругата си.

  Кой е д-р Мартин Кърнолски?
  Д-р Мартин Кърнолски е академичен музикант с педагогическа квалификация от ДМА "Панчо Владигеров" в София. Има магистърска степен по маркетинг от УНСС и докторска дисертация от НАТФИЗ.
  В Сингапур е от 14 януари 2015. Съпругата му – също музикант и педагог, била поканена да преподава в страната. В момента и той преподава музика, както и сценично поведение. Последният му проект е обучение на сингапурската рокбанда RockWeller за тяхно участие като подгряваща група на Singapor RockFest II. Прави редица майсторски класове по света.
  Мартин Кърнолски стои и зад българското училище в Сингапур. Стартирало е неофициално през октомври 2019 с пробни уроци по български език. След Нова година вече са започнали занятия в обособени групи, като се събират всяка събота. В момента има записани 17 деца, които са разделени в три групи. „Най-малките, 4-5-годишни, са от смесени бракове и говорят най-зле. После са 5-7-годишните, които говорят, пишат и четат частично. Има и една група 11-13-годишни, които пишат и четат“, обяснява Мартин.

  „По повод обстановката в Сингапур и последните данни, че проф. Илия Михов (бел. ред.: Михов е декан на престижното бизнес училище INSEAD в Сингапур) е в болница, ще кажа, че тук нещата са спокойни“, споделя Мартин. Днес от българското МВнР съобщиха, че 53-годишен български гражданин с постоянно местожителство в Сингапур е бил тестван положително за наличие на коронавируса COVID-19. Той е пребивавал от 10-12 март т.г. във Франция. В стабилно състояние е и се чувства добре, уточниха от МВнР.

  „Презапасяването мина отдавна и хората вече не изкупуват магазините. Премиерът обясни, че запаси имаме достатъчно и не е нужно да се презапасяваме. Преди 3 дни отново той ни успокои, че няма да затваря границите, защото сингапурците и постоянно пребиваващите в страната са показали достатъчно уважение и спазване на наложените норми за превенция от зараза. В същото изявление премиерът каза, че са осигурени 3 милиарда сингапурски долара за подкрепа на бизнеса за запазване на работната ръка“, разказва българинът.

  „От вчера, 15 март, имаме наложена карантина за всеки, който е бил в чужбина, и по-конкретно в Азия и част от европейските страни с по-висок брой заразени от коронавирус. Навсякъде в обществените места се проверява телесната температура, ръцете се мият и чистят с гел. В затворените жилищни комплекси е ограничен достъпът до общите части на външни лица. Не са забранени обществените прояви, но много от организаторите и участниците сами се отказват с цел превенция“, отбелязва Мартин.

  „Това, което мога да кажа, че може да се приложи успешно в България, е:
  - ясно и категорично да се информира населението как да се пази от зараза;
  - да не се всява паника и страх от медии и политици;
  - всеки да изисква от всеки да бъде отговорен и да не се използва добре познатата формула "Ти ли ще ми кажеш на мен!?"
  - да се помисли как да се обезпечи поне минимално бизнеса, който е гръбнакът на българското общество и как да се запази най-големият ресурс на страната - работната ръка. - да се направи всичко, което е нужно, за да се осигури здравна подкрепа на гражданите. В това число да се поднови легловата база, да се дадат нормални защитни средства на лекари и медицински сестри. Да им се повиши заплащането, не само за този период, но и изобщо. Да се направи така, че здравната система да работи НОРМАЛНО“, препоръчва Мартин.
  „Ако това се направи дори на 50%, то България ще излезе от кризата максимално бързо и с минимални загуби от всякакъв вид“, смята той.

  По думите му основна роля за успеха на Сингапур в пресичането на заразата има дисциплината у хората. „Тук няма по-различни мерки. Тук просто има високо съзнание у хората. НАВСЯКЪДЕ стриктно се спазват нормите“, подчертава той. „Моловете и ресторантите не са пълни, кината и театрите - също, хората стоят по домовете си“, посочва Мартин.

  „Не носим маски, както и повечето от живеещите тук. В училището, в което работим, има дежурни, които проверяват и нас, и учениците в какво здравословно състояние пристигаме. Не излизаме много“, разказва Мартин.

  Дава пример от блока, където живее: „В асансьора на нашия блок някой от съседите ЛИЧНО и за СВОЯ СМЕТКА е поставил т.нар. санитайзери - малък пулверизатор, пълен с дезинфекционна течност. Написал е бележка на английски и китайски, че това е частна инициатива и е за всички нас“.

  „Няма грипна или коронновирусна ваканция, няма паника и няма излишно презапасяване. Има информираност, разпределение на обществената и личната отговорност с разумни разпоредби, съвети и информационни бюлетини“, посочва българинът.

  И допълва: „Болните са предимно дошли отнякъде. В това число и проф. Михов, който се е върнал от Франция току-що“.

  Фактор според него е и високото ниво на оборудване в болниците, тестването, а на обществените места има инфрачервени сензори за измерване на температурата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 12 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 12 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 13 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 13 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията