четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5662 прочитания

    Как Китай премина през епидемията от коронавирус?

    Българинът Даниел Цачев разказва как страната се е справила със заболяването и дава съвети как да го направим и ние
    20 март 2020, 12:21 a+ a- a

    Даниел Цачев е българин, който живее и работи в Китай вече 5 години. Той е фризьор и живее в град Чънду в югоизточната част на страната. Economy.bg разговаря с него за това как е преминала епидемията от коронавирус, какви са били условията по време на карантина, завръщат ли се хората към нормалното си ежедневие и какъв е животът в Китай след вируса. Даниел споделя и ценни съвети за това как да се предпазим.

    Как се справя Китай с епидемията от коронавирус и как тече животът в момента? 
    В Китай – дисциплина. Това беше единственият вариант да се справим с вируса. Всички се изолирахме вкъщи. Аз и моето семейство се изолирахме за 25 дни без да излизаме въобще. Само един от нас излизаше дори не до магазина, а поръчвахме по интернет храна, само да я вземем пред входа. Само един от нашето семейство излизаше да вземе храната и това е за 25 дни. След 24 февруари животът тече нормално в града, в който живея Ченду. Единственото, което още не работи, са дискотеките, баровете, масажите, предполагам – местата, на които могат повече хора да се съберат на едно място и са затворени.

    Как се справи Китай с епидемията от Коронавирус, как се предвазвате?

    Какви предпазни средства използвате и как се пазите от заразяване?
    Предпазните мерки, които взимаме в цял Китай, са маски (задължителни са), ръкавици препоръчително за хората, които работят, и също така очила, защото вирусът се предава не само през устата и носа, а също и през очите.

    Премина ли пикът на епидемията в Китай (съобщават се все по-малко нови случаи на заболяването)? 
    Пикът на епидемията премина в цял Китай. В момента, ако има случаи, те са на хора, прибиращи се от Европа и са директно изолирани от летището в специални хотели, в които ще седят 14 или 21 дни под карантина. Времето зависи от това дали са болни, тогава седят 21 дни.

    Връщат ли се хората към нормалното си ежедневие? 
    Хората абсолютно се връщат към нормалното си ежедневие, даже се споменава тук в новините, че ще махаме маските до 16 дни от днешна дата (бел.ред.: 19 март). Ще е напълно безопасно в Китай да се разхождат хората и без маски.

    Какво работи и какво не в момента в страната? 
    Всичко работи. Местата, на които може да се струпа голяма маса хора, са единствените , които са затворени. Нещо, което забравих да спомена е, че последните места, които ще бъдат отворени са детски градини, училища и университети. Тук всички учат онлайн. Учителите в детските градини и яслите постоянно изпращат на родителите видеа от типа как да забавляваме децата вкъщи, когато им е скучно, което е много полезно.

    Премина ли пикът на епидемията, връщате ли се към нормално ежедневие?

    Има ли много хора, които са изгубили работата си заради карантината?
    Разбира се доста хора изгубиха работата си. Особено хора, които живеят в Ухан, но това е част от пейзажа, както се казва. Нека хората бъдат готови за това, не е краят на света. Работа винаги ще има, ще се намери. Най-важно е да сме живи и здрави – ние, семейството и приятелите.

    Как се справяхте в този период без доходи?
    Аз за 25 дни не получих никакви доходи, но трябваше да продължавам да си плащам сметките и към банката. Изплащам апартамент и наем на мястото, където работя. Не е лесно в никакъв случай, но аз не се концентрирах върху финансовото положение. Беше ми важно да запазя здравето си и здравето на семейството си и на приятелите и в това вложих цялата си енергия. Сега вече работя, има отлив на клиенти със сигурност, особено чужденците, които напуснаха страната и няма как да се върнат сега. Може би 40-50%, ако не и повече от клиентите ми намаляха, но аз разчитам, че когато отворят границите и се нормализират нещата, всичко ще си дойде на място.

    Имаше ли хора, които да нарушават правилата и как се справяха властите с тях? 
    Относно хора, които нарушават правилата, това се случваше в първите дни на епидемията, преди да стане дори пандемия – предимно млади хора или не добре образовани хора. Тук мерките за сигурност бяха много строги, така че се овладя много бързо – може би за 2-3 дни. Това беше в началото на януари, оттам нататък няма да видите възрастни, деца, въобще хора без маски. Или пък, когато беше страшното всички си бяха вкъщи, никой не излизаше по улицата, беше като призрачен град.

    Какви съвети ще дадете за справяне с болестта?

    Какъв съвет бихте дали на България за справяне с болестта – кои са най-ценните уроци на Китай, които ще помогнат на света да се справи? 
    За всички българи съветите, които бих дал: мийте си ръцете по-често, стойте с маски. Ако имате признаци, като температура, болки в гърлото, болки в стомаха и отпадналост – ако имате някой от тези симптоми, в никакъв случай не стойте близо до семейството си. Отделете се от тях, изолирайте се за известно време. Болестта не е толкова фатална, удря в имунната система. Няма никакви лекарства за това*. Това, което трябва да правите е да взимате имуностимулатори и витамини. Шансът е почти 100% да се излекувате, дори и да не посещавате болнично заведение.
    Последното, което искам да кажа на всички хора, е да внимават най-вече хората на възраст 20-29 години, защото те са най-големите преносители и са хората, които не проявяват симптоми. Така че не си мислете, че ако нямате температура или главоболие, не пренасяте вируса и не заразявате в момента хора навън, около вас. Пазете се. Не е опасно за деца и бременни – случаите са под 1%, така че за бременните и децата не се притеснявайте. Просто си стойте вкъщи. 

    В предварителния разговор с Economy.bg Даниел сподели, че заради епидемията от подобен вирус през 2003, хората в Китай са свикнали с подобни мерки против разпространение на заболяването и в страната няма такава паника, каквато има в момента в Европа.
    Във връзка с времето, което трябва да прекараме у дома, той направи сравнение между България и Китай в икономически план: „Тук е по-евтино. Електричеството, водата са по-евтини. За съжаление, в България хората имат най-ниски доходи в Европа и плащат най-високи сметки за някои неща като гориво, ток и вода. Тук, в Китай, е доста по-евтино, така че хората могат да се справят по-добре. А и заплатите са по-високи. За сравнение хората в моя салон, които само боядисват, не подстригват, изкарват около 2000 лева, което са доста добри пари. Това в България според мен е почти нечувано.“

    Притеснени ли са българите в Китай от коронавируса? 
    Българите в Китай абсолютно не са притеснени, защото тук всичко е под контрол. Те са по-скоро притеснени за българите, които са в България, защото гледаме, че има голямо разделение на хора, които не вярват, мислят, че е конспирация, и на други хора, които са уплашени. Проблемът е, че хората в България нямат информация, така че дано това видео достигне до тях и да помогнем на повече хора.

    Ако следите медиите, кои са най-големите лъжи, които прочетохте за коронавируса в Китай? 
    За коронавируса най-големите лъжи са първо, че идва от китайците, което не е вярно. Това, че е избухнала епидемията в Китай, не означава, че вирусът произхожда от Китай. Също така, че определени лекарства помагали. Няма засега никакъв лек за коронавируса*. Също така хората се панират, че е смъртоносно. Хората, които умират от този вирус, са най-вече хора, които не взимат никакви мерки и хора със здравословни проблеми над 55-годишна възраст.

    *Днес (20 март 2020 г.) Даниел пусна live видео във Фейсбук, в което съобщи, че в Китай е създадено лекарство, което помага при коронавирус. Лекарството е тествано на хора, помага, вече е в клиника. Казват, че до септември месец ще е в продукция и ще се разпространи по целия свят. Учените, създали лек за ебола, са тези, които са създали новото лекарство, допълни още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място