понеделник, 06 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  370 прочитания

  ЕК одобри схеми за държавна помощ на бизнеса в шест страни

  Вижте кои са първите страни, които се възползват от новата рамка на ЕС
  25 март 2020, 10:12 a+ a- a

  Брюксел даде зелена светлина за първите схеми за държавна помощ в подкрепа на бизнеса. Страните, които се възползваха от новата рамка за държавна помощ на ЕС, за да осигурят подкрепа на предприятия, засегнати от COVID19, са: Италия, Португалия, Германия, Дания, Латвия и Люксембург, обяви вчера Европейската комисия. 

  Миналата седмица ЕК прие временна рамка, която ще позволи на държавите членки да подпомогнат икономиката в контекста на епидемичния взрив от COVID-19. Рамката позволява на държавите членки да гарантират, че всички видове предприятия имат достъп до достатъчно ликвидност, както и да не позволят на икономическата дейност да спира по време на кризата с коронавируса.

  "Икономическите последици от епидемичния взрив от COVID-19 са тежки. Трябва да действаме бързо, за да ги смекчим, колкото се може повече. Трябва също така да действаме координирано. Тази нова временна рамка дава възможност на държавите членки да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката в настоящия труден момент", заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

  Временната рамка предвижда пет вида помощ:

  - Преки безвъзмездни средства, избирателни данъчни предимства и авансови плащания: Държавите членки ще могат да въвеждат схеми за отпускане на максимум 800 000 EUR на дружество с цел посрещане на спешните му нужди от ликвидност.

  - Държавни гаранции за заеми, които дружествата са взели от банки: Държавите членки ще могат да предоставят държавни гаранции, за да гарантират, че банките ще продължат да отпускат заеми на клиентите, които се нуждаят от тях.

  - Субсидирани публични заеми за дружествата: Държавите членки ще могат да отпускат на дружествата заеми с изгодни лихвени проценти. Тези заеми могат да помогнат на предприятията да посрещнат непосредствените си нужди, свързани с оборотния капитал и инвестициите.

  - Предпазни мерки за банките, които отпускат държавна помощ на реалната икономика: Някои държави членки планират да се възползват от съществуващите способности на банките да отпускат заеми и да ги използват като канал за подкрепа на предприятията, по-специално на малките и средните предприятия. В Рамката се пояснява, че такава помощ се счита за пряка помощ за клиентите на банките, а не за самите банки, и се съдържат насоки за това как нарушаването на конкуренцията между банките да бъде сведено до минимум.

  - Застраховане на краткосрочни експортни кредити: С Рамката се въвежда допълнителна гъвкавост за начина, по който се доказва, че определени държави не представляват продаваеми рискове, което дава възможност на държавата да предоставя застраховане на краткосрочни експортни кредити, когато е необходимо.

  Рамката ще бъде в сила до края на декември 2020. С цел гарантиране на правна сигурност Комисията ще прецени преди тази дата дали е нужно действието на Рамката да бъде удължено.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Увеличава се броят на асимптоматичните инфектирани в Китай
  Броят на инфектираните е спаднал драстично в сравнение с пика на коронавируса, но страната продължава да отчита нови болни всеки ден
  преди 50 минути
  Германия премахна някои от ограниченията по границите си
  Страната позволи на берачи на реколта да влязат в страната по време на кризата с коронавирус
  преди 57 минути
  преди 1 час
  Потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 541
  Жертвите на заболяването в страната са вече 21
  преди 1 час
  преди 16 часа