неделя, 31 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  66322 прочитания

  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски

  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19
  28 март 2020, 11:44 a+ a- a

  Най-голямата грешка, която допускат хората в  САЩ и Европа е, че не носят маски.

  Това коментира Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията в интервю за Американската асоциация за съдействие на науката (AAAS).

  Гао и екипът му предоставиха важни данни на съвместната мисия между китайски и международни учени, организирана от Световната здравна организация (СЗО). През февруари СЗО излезе с доклад, след като обиколи Китай, за да разбере как страната се спрява с епидемията от коронавирус (повече за изводите в доклада ТУК).

  „Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски. Коронавирусът се предава чрез капчици и при близък контакт. Трябва да носите маска, защото когато говорите, от устата ви винаги излизат капчици. Много хора имат асимптоматични или пресимптомни инфекции. Ако носят маски за лице, това може да попречи на капчиците, които пренасят вируса, да излязат и да заразят другите“, казва Джордж Гао. 

  Относно поуките, които другите държави могат да си извклекат от Китай за справяне с разпространението на вируса, Гао коментира, че социалното дистанциране е основна стратегия за контрол на всички инфекциозни заболявания, особено ако те са респираторни.

  „Първо, използвате „нефармацевтични стратегии“, защото липсват лекарства или ваксини. Второ, трябва да сте сигурни, че изолирате всички случаи. Трето, близките контакти трябва да бъдат под карантина. Четвърто, спирате публичните събития. Пето, ограничавате движението”.

  Според Гао е необходимо и редовно измерване на температурата на хората при посещение на магазини, сгради, спирки на градския транспорт... „Където и да влезете в Китай, има термометри. Трябва да се опитвате да мерите температурата на хората толкова често, колкото е възможно, за да сте сигурни, че който има висока температура, остава навън.”

  Според учения един от най-важните въпроси за COVID-19 към момента е доколко е стабилен този вирус в околната среда. „Хората погрешно смятат, че този вирусът е особено чувствителен към температура или влажност. Но както вече показаха както китайски, така и американски проучвания, изглежда, че е много устойчив върху някои повърхности. Може да оцелее дълго време в много среди. И по тази тема ни трябват научнообосновани отговори.”

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  29 май 2020, 13:57
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  29 май 2020, 13:23
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 12:03
  29 май 2020, 11:56
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи