петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1084 прочитания

    Близо 10 млн. американци са се регистрирали като безработни през последните 2 седмици

    По скорост и мащаб загубата на работни места е без прецедент в американската история
    02 април 2020, 18:30 a+ a- a

    Повече от 6,6 милиона американци са подали нови молби за обезщетения за безработица през изминалата седмица, съобщи американското министерството на труда в четвъртък, отбелязвайки мрачен рекорд за втора поредна седмица.

    Общо 6 648 000 души са подали заявления за безработица през седмицата, приключваща на 28 март, което е приблизително двойно повече спрямо регистрираните 3 341 000 безработни през предходната седмица.  

    Графика: Американското министерство на труда

    По скорост и мащаб загубата на работни места е без прецедент в американската история. До миналия месец най-лошата седмица що се касае до новорегистрирани безработни е била през октомври 1982, когато искове са подали 695 000 души.

    „Това, което обикновено отнема месеци или тримесечия по време на рецесия, се случва за няколко седмици“, коментира Мишел Майер, главен икономист в Bank of America, цитирана от The New York Times.

    За сравнение, по време на финансовата криза през 2008-2009 са били необходими 6 месеца, за да се добавят 10 милиона души към редиците на безработните в страната. Сега, това се случва само за две седмици. 

    „Въз основа на новите прогнози за БВП, очакваме, че близо 20 милиона работни места ще бъдат изгубени до юли, като загубите ще засегнат всички щати“, коментира Хайди Шиерхолц, старши икономист в Института за икономическа политика, цитиран от изданието The Hill.

    Преди месец повечето прогнози все още гласяха, че САЩ могат да избегнат рецесия. Днес, на фона на пандемията, масовото затваряне на бизнеси и последвалите рекордните съкращения, много икономисти очакват спад на брутния вътрешен продукт, който може да се сравява с най-тежките периоди на Голямата депресия.

    За американската икономика предстоят още по-големи предизвикателства, след като президентът Доналд Тръмп удължи препоръките за оставане у дома до края на месец април, като се отказа от силно критикувания си план да възстанови цялата икономическа дейност в страната до средата на месеца.

    Припомняме, че в края на миналата седмица американският Конгрес одобри безпрецедентна помощ на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията. Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ. 

    От тези 2,2 трилиона долара 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес. 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства. 100 милиарда долара ще бъдат насочени към системата за здравеопазване, а 30 милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

    Но според икономистите пакетът от мерки може би не е достатъчен...

    „Важно е да се осъзнае, че мерките на стойност над 2 трилиона долара, които американският Конгрес одобри на фона на пандемията от коронавирус, далеч не са насочени към стимулиране на икономиката, а по-скоро приличат на мерки за подпомагане при природна катастрофа“, коментира нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман в интервю за Business Insider.

    Той счита, че сегашната криза не е повторение на Голямата депресия и предупреждава, че може да се очаква втора вълна, ако в момента не се действа достатъчно решително.

    Кругман прогнозира, че точно в момента, когато икономиката ще бъде готова да се възстанови, ще настъпят масови съкращения на държавни служители и свиване на помощите при безработица, освен ако не бъдат приети нови мащабни мерки.

    Кругман отбелязва, че не е впечатлен от отговора, който Вашингтон дава на кризата. От икономическа гледна точка той посочва като пример Дания, където компаниите задържат служителите си на работа, а държавата поема 75 процента от заплатите им. Според експерта сред страните от Г-7 САЩ в някои отношения дават най-слабия икономически отговор на кризата. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк