петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1755 прочитания

    Фон дер Лайен: Нужен ни е план "Маршал" за Европа

    Солидарността е заразна, всички сме част от решението, коментира председателят на Европейската комисия
    05 април 2020, 14:04 a+ a- a

    "Последните няколко седмици преобърнаха света ни. Сякаш са изминали години, откакто всеки от нас вършеше ежедневната си работа. До този момент обаче някои от вас ще са получили първите симптоми, много от вас познават някой, който е болен, а всеки един от нас е обезпокоен за близките си". Това отбелязва в коментарна статия председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, публикувана на страницата на Еврокомисията.

    Вижте целия текст:

    "Уникалното в тази ситуация, в която се намираме, е това, че всички сме част от решението: всички ние като граждани, но също така предприятията, градовете, регионите, нациите и целият свят. Да, факт е, че Европа първоначално беше изненадана от неизвестен враг и криза с невиждани мащаби и скорост на разпространение. Днес все още понасяме последиците от този фалстарт.

    Но сега Европа е готова да се справи с обединени усилия. Това се дължи на проявата на по-голямо състрадание в целия Съюз. През последните седмици станахме свидетели на това как пенсионирани лекари и медицински сестри се отзовават да изпълнят лекарския си дълг, а милиони други хора стават доброволци, за да помогнат по какъвто и да било начин. Видяхме как ресторанти доставят храна на изтощен медицински персонал, как известни фирми в света на модата произвеждат облекло за пациенти, а производителите на автомобили се превръщат в производители на вентилатори.

    Тази солидарност е заразна — и тя е в основата на нашия Съюз. И благодарение на този импулс истинската Европа се завърна. Тази, която работи с общи усилия, за да направи това, с което никой от нас не би могъл да се справи сам. В момента Европа постига резултати и работи ежедневно на пълни обороти, за да спасява всеки възможен живот, да запази препитанието на хората и да даде тласък на нашите икономики.

    През последните седмици предприехме мерки, които биха били немислими до неотдавна. Направихме правилата ни за държавна помощ по-гъвкави от всякога преди, така че предприятията, малки и големи, да могат да получат подкрепата, от която имат нужда. Олекотихме бюджетните ни правила повече от всякога, за да позволим на финансирането на национално равнище и на равнището на Съюза да достига бързо до тези, които се нуждаят от него. Това помогна на институциите на ЕС и държавите членки да осигурят 2,8 трилиона евро за борба с кризата — най-мащабната реакция в целия свят.

    Тази седмица Европейският съюз ще направи още една крачка напред. Предложихме нова схема, наречена SURE, с помощта на която да се гарантира, че хората биха могли да запазят работните си места и доходите си, както и да се помогне на предприятията да оцелеят, докато животът започне да тече отново. По тази схема ще бъдат предоставени 100 млрд. евро, с които да бъдат подпомогнати правителствата, за да покрият разликата, ако вашето дружество е трябвало да намали работните ви часове, а с тях може да се окаже помощ и на самонаетите лица. Това ще помогне на тези, които трябва да платят наемите си, сметките си или храната си, а междувременно ще бъдат запазени предприятията.

    За да се засилят действията в борбата за спасяване на човешки живот, също така взехме решение да вложим всеки цент от оставащите средства от тазгодишния бюджет. Този инструмент за спешни случаи ще подпомогне осигуряването на жизненоважно медицинско оборудване и увеличаването на тестването.

    Това отразява факта, че по време на тази криза не могат да се допускат половинчати мерки. И това ще продължи през следващите години, докато се опитваме да извадим икономиките си от кризата. За тази цел ще ни бъдат необходими огромни инвестиции по подобие на плана Маршал за Европа. В основата на това следва да бъде един нов мощен бюджет на ЕС. Преимуществата са очевидни: бюджетът на ЕС е доказан инструмент за солидарност и модернизация. За седемте години, за които е предвиден, той създава сигурност за инвеститорите и надеждност за всички участващи страни.

    Но както светът изглежда много различен от няколко седмици насам, така и бюджетът трябва да претърпи промени. Това е решаващият период, когато отслабените от сегашната криза икономики ще трябва да рестартират и да задвижат наново нашия уникален вътрешен пазар.

    Милиардите и трилионите, които се влагат днес, за да се предотврати по-голямо бедствие, са инвестиция в бъдещата ни защита и те ще свържат поколения наред. Поради това средствата от следващия ни бюджет трябва да бъдат инвестирани по интелигентен и устойчив начин. Те трябва да ни помогнат да съхраним това, което ни е скъпо, и да възобновим усещането за принадлежност сред европейските нации.

    От решаващо значение е да вложим средствата си като инвестиция в нашето бъдеще, например в иновативни изследвания, цифрова инфраструктура, чиста енергия, интелигентна кръгова икономика и транспортни системи на бъдещето. С действия от естеството на плана Маршал ще помогнем за изграждането на една по-съвременна, устойчива и стабилна Европа. Това е Съюзът, който вярвам, че може да излезе от тази криза — както е успял да излезе от всяка друга криза в нашата история.

    Това огромно усилие, тази нова Европа, ще има нужда най-вече от следното: хората в Европа трябва да желаят общо бъдеще, в което си помагаме взаимно.

    Това, което виждам в Европа днес показва правилния път и ме изпълва с гордост. Бъдещето на Европа — това са полските лекари, които отиват в Италия. Това са чехите, които изпращат 10 000 маски в Испания и другаде. Това са самолетите, които транспортират болни хора от Северна Италия в Източна Германия или влаковете, които превозват хора през границите, за да бъдат лекувани в свободните легла в интензивните отделения. Това са българите, които изпращат предпазни средства на австрийците и австрийците, които изпращат маски в Италия. Първият общ европейски запас от медицинско оборудване, състоящ се от респиратори и комплекти за тестове, закупени заедно от почти всяка държава, от Румъния до Португалия, ще бъде изпратен в Испания, Италия и другаде. Силата и солидарността на този Съюз беше почувствана и от хилядите европейци, които бяха блокирани във Виетнам, Южна Африка или Аржентина, и бяха транспортирани със самолет до родните си страни с общи европейски полети.

    С всеки един от тези актове на солидарност Европа възвръща малко по малко силата си. Убедена съм, че не след дълго в Европа ще се изправим отново на краката си. Заедно".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 21 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове