неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  381 прочитания

  Ухан вече не е под карантина

  Продължава строгия мониторинг на всички, пристигащи от чужбина
  08 април 2020, 09:30 a+ a- a

  Китайският град Ухан, столица на провинция Хубей, и мястото, където възникна новият коронавирус, вече не е под карантина, съобщи агенция „Ройтерс“. На 8 април бяха премахнати по-голямата част от ограничения в града, който бе поставен под блокада в продължение на два месеца. Хората вече могат да напускат града, ако са здрави.

  Китай „запечата“ града с население 11 милиона души в края на януари с цел да спре разпространението на новия коронавирус в други части на страната. Над 50 000 души в града се заразиха и повече от 2500 починаха от заболяването, според официалните данни.

  Рестрикциите постепенно отпадат в последните дни, след като новите инфекции намаляха драстично – в последните 21 дни в града са регистрирани само 3 нови случая.

  Очаква се днес (8 април) около 55 000 души да напуснат Ухан с влак. Повече от 10 000 вече са напуснали града със самолет, след като полетите от и до Ухан бяха възстановени частично – полети до Пекин и международни полети не се извършват. 

  Жителите на града са призовани да не напускат своя квартал, град и дори провинцията, освен, ако не е абсолютно необходимо. Всички пристигащи от Ухан в Пекин ще се подлагат на двойно тестуване за Covid-19.

  Китай поддържа стриктни протоколи за мониторинг, тъй като се опасява от възобновяване на местното разпространение заради хора, които са инфектирани, но не проявяват никакви симптоми, както и заради инфектирани хора, които идват от чужбина – т. нар. асимптоматични и „внесени“ случаи на заболяването, коментира „Ройтерс“.

  За последните 24 часа новите случаи на инфектирани с коронавирус в страната се удвоиха заради увеличаване броя на идващите от чужбина, а броят на асимптоматичните случаи нарасна 4 пъти.

  Във вторник (7 април) новите случаи са 62 (при 32 предходния ден), от тях 59 са „внесени“. Новите асимптоматични случаи за деня са 137 (при 30 ден по-рано), като идващите от чужбина в тази статистика са 102-ма.

  Китай не включва асимптоматичните случаи в официалната статистика за инфектираните, докато не проявят симптоми като кашлица или температура. До момента в страната има 1095 асимптоматични случая под наблюдение, от които 358 са хора, пристигнали от чужбина.

  За да ограничи „внесените“ случаи, страната намали драстично международните полети, отказа влизане в Китай на практика на всички чужденци и започна да тества всички, които пристигат от международни дестинации.

  Към 7 април установените случаи на инфектирани с коронавирус в Китай са 81 802, а смъртните случаи са 3333.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 2 дни
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 2 дни
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 2 дни
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 2 дни
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията