петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  784 прочитания

  Страните от ОПЕК+ договорят най-мащабната петролна сделка

  Достатъчна ли е тя, за да се сложи край на петролната ценова война?
  10 април 2020, 12:14 a+ a- a

  Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия се договориха в четвъртък за съкращаване на добива на петрол с над 20%. Очаква се САЩ и другите производители да се присъединят към усилията им за подкрепа на цените на "черното злато", които се понижиха заради кризата с коронавируса. 

  Групата, известна като ОПЕК+, обаче заяви, че оконочателното споразумение ще зависи от готовността на Мексико да го подпише. Страната не се съгласи да съкрати производството си, както беше поискано от нея.

  Планираните съкращения на производството на ОПЕК+ възлизат на 10 млн. барела на ден, което представлява 10% от световните доставки. Понижение на добива с още 5 млн. барела на ден се очаква да дойде от други страни извън групата, които също да помогнат за стабилизиране на пазара, засегнат от най-сериозната криза от десетилетия.

  Глобалното търсене на гориво се понижи с около 30 млн. барела на ден - 30% от глобалните доставки, тъй като мерките за борба с коронавируса включваха ограничаване на пътуванията със самолет, намаляване на използването на превозни средства, и понижаване на икономическата активност.

  Безпрецедентното съкращаване с 15 млн. барела на ден няма да бъде достатъчно, за да се спре бързото запълване на световните хранилища.

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че производството на САЩ вече намалява поради ниските цени. Той заплаши Саудитска Арабия със санкции и тарифи, ако не реши проблема с пренасищането на пазара, като съкрати добива си в достатъчна степен и така подпомогне американската петролна индустрия.

  Кремъл съобщи, че президентът на Рудия Владимир Путин, Тръпм и саудитският крал Салман са обсъдили петролния пазар в телефонен разговор.

  Представители на ОПЕК и Русия са заявили, че мащабът на кризата изисква участието на всички производители.

  Ако сделката бъде одобрена, ОПЕК+ ще намали производството си с 10 млн. барела за месеците май и юни. Всички членове на картела ще свият продукцията си с около 23%, като Саудитска Арабия и Русия ще намалят добива с 2.5 млн. барела на ден, а Ирак - с над 1 млн. барела на ден.

  От юли до края на годината добивът ще бъде намален с 8 млн. барела на ден, а от януари 2021 до април 2022 - с 6 млн. барела на ден, показват документите.

  САЩ, чийто добив надмина саудитския и руския, бяха поканени на разговорите на ОПЕК+ в четвъртък, но не стана ясно дали са се присъединили към видеоконференцията. Бразилия, Норвегия и Канада също бяха поканени.

  Американските власти вече заявиха, че производството на САЩ ще спадне естествено за две години, но засега не се ангажира с никакви съкращения.


   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  Спадът на световната икономика ще е по-голям от очаквания
  Прогнозите на МВФ сочат, че той ще е повече от 3%, обяви Кристалина Георгиева
  преди 15 часа
  ЕС отпуска €560 млрд. за въстановяване и устойчивост
  Механизмът за възстановяване и устойчивост ще отпуска грантове в общ размер на €310 млрд. и заеми до €250 млрд.
  преди 17 часа
  ЕК предложи по-голям бюджет на ЕС
  Общият му размер възлиза на €1,85 трилиона
  преди 17 часа
  СЗО създава своя фондация за частни дарения
  Организацията вече ще може да се финансира и от широката общественост, а не само от държави членки
  преди 19 часа
  OMV и „Елдрайв“ изграждат зарядни станции за електромобили в България и Румъния
  Първите 2 бързозарядни станции с мощност 50 kW са инсталирани и вече оперират
  преди 21 часа
  60/40: Преведени са близо 53 млн. на 8,5 хил. компании
  Благодарение на мярката ще бъдат запазени 240 000 работни места, съобщиха от МТСП