събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2090 прочитания

    Кои европейски страни започват да разхлабват мерките?

    Дания, Австрия и Германия са сред първите европейските държави, които предприеха стъпки за постепенно отблокиране
    21 април 2020, 13:37 a+ a- a

    В много европейски страни разпространението на COVID-19 и смъртните случаи започнаха да намаляват, в резултат на което някои от тях постепенно започнаха да премахват част от ограничителните мерки и да се завръщат към някакво подобие на „нормалност“, отпреди пандемията. Детски градини, училища и малки магазини се отварят, фризьорски салони отново работят, но държавните лидери признават, че това е деликатен акт на баланс. Вижте кои страни предприеха първи стъпки към премахване на някои ограничения. 

    Дания
    След Италия Дания беше втората европейска държава, която обяви карантина, още преди да констатира смъртен случай от COVID-19. Бързата и ранна реакция на Дания срещу пандемията изглежда се оправдава. Тя е първата, която предприе стъпка към разхлабване на мерките и постепенно вдигане на блокадата, въпреки че премиерът Мете Фредериксен призна, че този процес ще бъде деликатен балансиращ акт с предпазливи стъпки.

    Първата от тях беше направена на 15 април с отварянето на яслите, детските градини и началните училища в половината общини в страната. Не всички родители обаче приветстваха мярката, а хиляди деца все още са си у дома.

    На 20 април правителството на Дания даде зелена светлина за отваряне на множество други малки бизнеси, включително фризьорски и козметични салони.

    Правилата за социално дистанциране остават в сила, събиранията на повече от 10 души все още са забранени.

    Австрия
    От 14 април отвориха магазините с площ под 400 кв.м, както и магазини за строителни и градински стоки. Това обаче не е пълно връщане към нормалността. Носенето на маски на открито остава задължително, както и правилата за социално дистанциране.

    От 2 май ще отворят врати и търговски центрове, както и по-големите магазини, включително и фризьорските салони. От средата на май ще могат да бъдат отворени ресторантите и хотелите.

    Въпреки разхлабването на мерките, местните медии отбелязват, че много австрийци остават в домовете си.

    Норвегия
    На 7 април страна обяви, че е успяла да постави вируса под контрол. Норвежките детски градини отново отвориха на 20 април. Основните училища и някои гимназии, както и университетите и фризьорските салони ще отворят отново седмица по-късно. Вътрешното пътуване вече е разрешено, но се препоръчва да става само при неотложни причини.

    Като застраховка срещу нов скок на заразените след облекчаването на ограниченията, норвежкото правителство последва примера на страни като Южна Корея и Сингапур, като пусна приложение, което предупреждава потребителите, ако са били в контакт с потенциален заразоносител, както и за горещи точки за инфекция. 

    Германия
    В понеделник, 20 април, Германия даде разрешение на някои предприятия да рестартират дейност след близо едномесечно прекъсване. Магазини с площ под 800 квадратни метра вече могат да работят, включително автосалони, книжарници и магазини за велосипеди.

    Ограниченията обаче ще останат в сила до 3 май. Правителството обяви планове за отваряне на някои училища на 4 май, първоначално за ученици в техните последни години на основно или средно образование.

    Швейцария
    Швейцария обяви 3-етапен план за разхлабване на мерките. На 27 април дейност ще стартират одобрени в специален списък фирми, включително фризьорски салони, магазини за черна техника, салони за красота и магазини за цветя. Лекари, зъболекари и физиотерапевти също възобновяват извършването на несъществени процедури.

    Следващият етап ще започне на 11 май. При условие че процентът на зараза остане стабилен, основните училища в страната ще отворят отново на тази дата, както и всички търговски обекти, които все още не са го направили.

    На 8 юни средните училища и висшите учебни заведения също ще отворят, както и библиотеките, зоологическите градини и музеите.

    Сърбия
    Днес, 21 април, в Сърбия приключи най-дългият за времето на епидемията 84-часов полицейски час. В страната рано сутринта бяха отворени малките магазини и зеленчуковите пазари.

    Падна пълната забрана хората над 65-годишна възраст да излизат от вкъщи, която бе въведена на 18 март. Пенсионерите вече ще могат да излизат на 30-минутна разходка във вторник, петък и неделя от 18:00 часа до 01:00 часа без да се отдалечават на повече от 600 метра от дома си. За останалите граждани полицейският час ще бъде с едни час по-кратък и ще започва от 18:00 часа, а не от 17:00 часа като преди.

    Възобновява се работата по многобройните строителни обекти в столицата и цялата страна. Отворени са и малките шивашки цехове, работят обущари, книжарници, автосалони и автосервизи.

    Все още е забранено да подновят работа фризьорските салони и фитнес центровете, а също и някои други обекти, които включват близък контакт между хората. 

    Каква е ситуацията в България?
    На брифинг днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че в страната от днес, 21 април, се облекчават пет мерки. Те са свързани с отваряне на пазарите, падане на часовия прозорец за влизане в и напускане на София, разрешаване на детските и женските консултации, имунизацията на бебета и плановите операции. Обмисля се кога да се отворят градините, парковете и планините и при какви ограничения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство