четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1441 прочитания

    Разлив от над 20 000 тона дизел в Арктическия кръг

    Руският президент Путин обяви извънредно положение заради аварията
    05 юни 2020, 12:39 a+ a- a

     
     
     
    View this post on Instagram

    A post shared by Илья (@ilya_torgonskyi) onJun 3, 2020 at 3:48am PDT

    Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в сибирския град Норилск, след огромно изтичане на гориво в местната река Амбарная, която се намира в рамките на Арктическия кръг. 

    Изтичането се е случило в електроцентрала, собственост на „Норилск Никел“, след като резервоар за гориво се пука и в местната река се изливат над 20 000 тона дизел. „Норилск Никел“ е водещ световен производител на никел и паладий.

    Започнало е криминално разследване на инцидента и неадекватността, с която компанията се справя със ситуацията. Областният управител на областта заяви, че е разбрал за инцидента от публикации в социалните мрежи.

    Към момента се смята, че потъване на земята под резервоара, е причина за повредата в него и съответно за излива. Арктическата почва (която обикновено е винаги замръзнала) в последните години се топи все повече заради извънредно топло време.

    Президентът Путин изрази раздразнение, след като установи, че властите са разбрали за разлива от социалните мрежи.

    Министърът на извънредните ситуации Евгени Зиничев обясни на президента Путин, че електроцентралата в Норилск се е борила сама с разлива 2 дни преди да уведоми неговото министерство.

    Изтеклото гориво се е придвижило 12 км по течението на река Амбарная и е замърсило регион с размер на 350 квадратни километра.

    Извънредното положение ще помогне за докарване на допълнителна специализирана техника на мястото на разлива, която да помогне с разчистването, тъй като по това време на годината теренът е блатист и труднодостъпен.

    Счита се, че това е вторият най-голям инцидент от такъв тип в модерната история на Русия (по обем изтекло гориво). Екоактивисти изчисляват, че почистването ще струва до 100 млрд. рубли ($1,5 млрд.) и може да отнеме между 5 и 10 години работа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа