понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  675 прочитания

  Гърция ще извършва максимален брой тестове за коронавирус на границата

  При до 3000 души дневно, тестове ще се правят на всички, ако са над 3000 – избирателно
  09 юли 2020, 15:21 a+ a- a

  Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

  По данни на мисията ни, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

  На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

  Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемични мерки. От МВнР съветват при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19.

  Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП „Кулата-Промахон“ от външно министерство препоръчват българските граждани, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

  Пт министерството препоръчват още българите внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт , който има версия на английски език.

  Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:
  1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?
  2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.
  3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:
  - имам симптоми на COVID-19;
  - бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;
  - в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.
  4. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  преди 29 минути
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват