петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    959 прочитания

    Евродепутати искат визи за САЩ

    Гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ
    15 юли 2020, 10:41 a+ a- a

    Гражданите на четири държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър и Румъния, все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ. Евродепутати призоваха Европейската комисия да гарантира пълната реципрочност на визите, като отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани.

    България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато останалите граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни). Гражданите на САЩ също пътуват без визи за ЕС при краткосрочен престой.

    Съгласно законодателството на ЕС, ако трета страна не отмени изискванията за виза в рамките на 24 месеца от официалното уведомление за неспазване на принципа на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме делегиран акт, който да отмени безвизовия режим за гражданите на тази страна за период от 12 месеца.

    Както Европейският парламент, така и Съветът могат да възразят срещу такъв делегиран акт. Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния, беше официално повдигнат на 12 април 2014 (по това време Полша също беше в този списък, но от 2019 полските граждани могат да пътуват безвизово до САЩ), т.е. крайният срок за ответни действия от страна на Европейската комисия изтече на 12 април 2016.

    Европейският парламент вече поиска от Европейската комисия да следва правилата на европейското законодателство в резолюция, приета през март 2017. Евродепутатите подчертават, че „въпросът се отнася (...) до солидарността между държавите членки на ЕС“, но е също така и „институционален, тъй като Парламентът и Съветът понастоящем са лишени от правото“ на адекватно участие в прилагането на механизма за реципрочност.

    Проектът на резолюция също така подчертава, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт.

    Незаконодателната резолюция ще бъде обсъдена в бъдеща пленарна сесия на ЕП по повод на въпрос с искане на устен отговор към Европейската комисия, който беше приет от комисията за граждански свободи във вторник.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години