понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  438 прочитания

  Евродепутати искат визи за САЩ

  Гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ
  15 юли 2020, 10:41 a+ a- a

  Гражданите на четири държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър и Румъния, все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ. Евродепутати призоваха Европейската комисия да гарантира пълната реципрочност на визите, като отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани.

  България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато останалите граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни). Гражданите на САЩ също пътуват без визи за ЕС при краткосрочен престой.

  Съгласно законодателството на ЕС, ако трета страна не отмени изискванията за виза в рамките на 24 месеца от официалното уведомление за неспазване на принципа на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме делегиран акт, който да отмени безвизовия режим за гражданите на тази страна за период от 12 месеца.

  Както Европейският парламент, така и Съветът могат да възразят срещу такъв делегиран акт. Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния, беше официално повдигнат на 12 април 2014 (по това време Полша също беше в този списък, но от 2019 полските граждани могат да пътуват безвизово до САЩ), т.е. крайният срок за ответни действия от страна на Европейската комисия изтече на 12 април 2016.

  Европейският парламент вече поиска от Европейската комисия да следва правилата на европейското законодателство в резолюция, приета през март 2017. Евродепутатите подчертават, че „въпросът се отнася (...) до солидарността между държавите членки на ЕС“, но е също така и „институционален, тъй като Парламентът и Съветът понастоящем са лишени от правото“ на адекватно участие в прилагането на механизма за реципрочност.

  Проектът на резолюция също така подчертава, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт.

  Незаконодателната резолюция ще бъде обсъдена в бъдеща пленарна сесия на ЕП по повод на въпрос с искане на устен отговор към Европейската комисия, който беше приет от комисията за граждански свободи във вторник.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват