събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    988 прочитания

    Увеличаването на случаите на коронавирус в САЩ пречат на възстановяването на икономиката

    Това заяви председателят на американския Федерален резерв Жером Пауъл
    30 юли 2020, 10:07 a+ a- a

    Увеличаването на случаите на новия коронавирус започва да „тежи“ на икономическата активност в САЩ. Това заяви председателят на Федералния резерв (Фед) Жером Пауъл и обеща американската централна банка да „правим каквото можем, колкото време е необходимо“, за да се ограничат щетите и да се стимулира растежа.

    Данните показват, че възстановяването се забавя заради намалено потребление и забавяне в наемането на служители, най-вече от малките бизнеси, обясни Пауъл на пресконференция след решението на Фед да остави лихвените проценти непроменени, на нива близки до нулата. Според него САЩ са влезли в „нова фаза на овладяване на вируса, която е изключително важна за опазването както на здравето, така и на икономиката“.

    С изявлението си той попари надеждите за бързо икономическо възстановяване, коментира „Ройтерс“.

    Изявлението на Фед, което дойде след края на двудневна среща, пряко обвързва икономическото възстановяване с разрешаването на здравната криза, чиято посока е неясна. До момента над 150 000 американци са починали от Covid-19, респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус.

    Пауъл подчерта, че вирусът се движи толкова бързо, че политиците се ориентират за състоянието на икономиката от текущи потоци от данни, осигурени от фирми, които следят движението на хората чрез мобилните им телефони, или осигуряват данни за наемане на служители.

    Политиците във Фед още веднъж заявиха готовността си да използват „всички налични инструменти“ и да държат лихвите близо до нулата, колкото дълго е необходимо, за да се възстанови икономиката от епидемията.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години