понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2378 прочитания

  Как Тайван удържа Covid-19?

  Как азиатската страна се превърна в успешен пример за справянето с коронавируса, разказва директорът на Тайванските центрове за контрол на заболяванията
  24 август 2020, 11:58 a+ a- a

  Заради близостта си с Китай Тайван се очакваше да е една от най-засегнатите страни от пандемията от Covid-19. Вместо това азиатският остров написа една успешна история, от която могат да се поучат много страни по света. С население от 23 млн. души Тайван има едва около 500 заразени и 7 смъртни случая. Страната успя да се върне към нормален живот, без сериозни последици за икономиката.

  Каква е тайната на успеха на Тайван, разкри пред журналисти от цял свят Джи-Хау Джоу, директор на Тайванските центрове за контрол на заболяванията (CDC), в рамките на онлайн форум, организиран от Международния център за журналисти (ICFJ), на който участие взе и Economy.bg.

  Според Джи-Хау Джоу значителна роля за удържането на Covid-19 на острова е изиграл централизираният отговор, разработен от Тайван след епидемията от SARS през 2003. "Когато SARS избухна, ние нямахме централизирана командна система", заяви Джоу. "Местните правителства постоянно се противопоставяха на централното и хората загубиха представа какво става. Те не знаеха как да следват политиките ни", допълни той.

  Опитът от тази епидемия помага на островната държава да разработи стратегия, за да отговори по-адекватно на задаващата се криза с Covid-19. Централизираният план, който се оказва много успешен в борбата с новия коронавирус, разчита на проследяване на контактните лица, карантини, споделяне на информация между държавните агенции и координирани послания пред обществото, обяснява директорът на тайванските CDC. В резултат животът в страната сега изглежда нормален, посочва той, като отбелязва, че ако нивото на заразените се повиши, правителството е готово да наложи ограничения.

  И понеже епидемията от SARS оставя травматични спомени в тайванското общество, всички - от официални лица до журналисти - следят с тревога новините относно Covid-19 и имат готовност да предприемат действия още към 31 декември 2019. "Цялото общество е много притеснено относно новините от континента, особено относно заразата от Китай", подчертава Джоу.  

  През януари Тайван се свързва със Световната здравна организация, но при липсата на незабавен отговор как да се реагира, страната се задейства сама, като не допуска на територията си пристигащи от заразени области. Правителството бързо привежда в готовност болниците, производството на защитно облекло и маски, и създаването на суперточни диагностични тестове, коментира Джоу.

  Тайван прави тестовете широкодостъпни, но по-важна роля за удържането на вируса изиграва карантинирането на пациенти с положителен тест, допълва той. "Имаме много добра карантинна система, която да гарантира, че хората си стоят вкъщи", споделя директорът на тайванските CDC. Правителството улеснява максимално поставените под карантина, като им предостава различни услуги. "По време на карантината ние можем да им предложим различни ястия, медицинска помощ, пращаме хора, които да съберат боклука им", посочва Джоу. "Затова нашата карантинна система е успешна".

  В Тайван медицинските досиета са напълно електронни. Така данните от болниците са свързани с историята на придвижване, а заразените пациенти са ясно маркирани в националната здравноосигурителна система. Отговорните за проследяването на контактните сверяват информацията от пациентите с приятели и роднини. 

  За да се преодолеят опасенията на обществото, свързанни с неприкосновеносста на данните, правителството "се опитва да обясни на хората, защо има нужда от тази информация и как тя ще се използва", посочва Джоу. "Гарантираме, че няма да използваме информацията им извън този обхват". Благодарение на тези усилия 94% от обществото подкрепя мерките на правителството в Тайван по справяне с Covid-19.

  В началото на пандемията Тайван има резерви от маски само за 2 месеца, като все още внася такива от Китай и Филипините, но бързо ускорява производствения капацитет от 1.8 млн. маски на ден през януари до 20 млн. на ден в края на май, разяснява Джоу. 

  "Оптимизирахме и дистрибуцията на маски към гражданите ни", казва той. Правителството искаше "да поддъжра цената на маските достатъчно ниска, за да гарантира, че всеки има възможност да си закупи необходимото количество". 

  За да е по-добре подготвен Тайван за следващата пандемия, Джоу си поставя за цел да осигури достатъчно голям резерв от маски, които неговата агенция може да предостави безплатно на обществото, а не само на здравните работници. Планира също да задълбочи интеграцията на системите за здравни данни, да създаде модел, който да помогне на повече малки фирми да останат отворени, и да намери нови начини да се бори с дезинформацията. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Премиерът Борисов е с Covid-19
  Той е с общо неразположение и за момента е на домашно лечение
  преди 1 ден
  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември
  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  23 октомври 2020, 16:12
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  23 октомври 2020, 14:54
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:18
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  23 октомври 2020, 14:13