четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2908 прочитания

  ЕП: Онлайн-продажбите в Европа са се удвоили

  Мобилната търговия също набира скорост
  02 септември 2011, 11:43 a+ a- a

  Онлайн-пазарът отчита силен ръст в богатите страни от Северозападна Европа, сочи изследване на Европейския Парламент, цитирано от Euractiv. Въпреки слабата регулация в този сектор, броят на потребителите в Европа, които пазаруват в интернет, се е удвоил от 20% през 2005 година до 40% през 2010 година.

  Най-голям ръст на онлайн-продажбите отчитат в Дания, Швеция, Холандия, Великобритания, Германия и Люксембург. На дъното все още са България, Румъния и Гърция.

  Тази разлика се обяснява донякъде и с различните нива на достъп до интернет в отделните европейски страни. Според данни на Евростат, лидер по този показател е Холандия, където 90% от населението е онлайн. България изостава значително - едва 33% от домакинствата в страната имат достъп до интернет.

  Онлайн-продажбите до голяма степен се осъществяват в рамките на границите на страната, в която пребивава съответния потребител. Едва 23% от покупките в мрежата през 2010 година са били реализирани от магазини в чужбина.  

  Интересен факт е, че мъжете са по-активни онлайн-потребители. През 2010 година, 46% от мъжете на възраст между 25 и 46 години са направили най-малко една покупка в мрежата. За сравнение при жените в същата възрастова група този процент е 41.

  Тази разлика е по-видима при мобилната търговия. Два пъти повече мъже са пазарували през телефона си отколкото жени.

  2011 все повече се очертава като година на мобилната търговия, коментира авторитетното издание Forbes. Много потребители започнаха да протягат ръка към смартфоните си като средство за пазаруване, улеснени и от възможностите на някои мобилни устройства да се използват като електронен портфейл.

  Според проучване на Forrester Research, мобилното пазаруване в САЩ отчита по-висок ръст отколкото онлайн-продажбите. Пазаруването през телефона расте с 10% на година. Въпреки това очакванията са делът му тази година да достигне едва 2% от цялата електронна търговия. Прогнозите са обемът на мобилната търговия през 2011 да възлиза на 6 милиарда долара, а през 2016 година той да нарасне до 31 милиарда.

  Причината за все още слабите нива на мобилните продажби експертите обясняват с опасенията за сигурността при осъществяване на плащането през телефона. Друг фактор е неудобството да се пазарува през малко екранче.

  Мобилната търговия набира скорост и в Китай. Според изследване на Analysys International, продажбите през мобилен телефон в страната са достигнали 261 милиона долара само за второто тримесечие на 2011 година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 28 минути
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 44 минути
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 2 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 17 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК