четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    904 прочитания

    Шест страни от ЕС правят съвместими приложенията си за проследяване при Covid-19

    Потребителите ще трябва да инсталират само едно приложение, но ще могат да докладват за положителен тест или да получават предупреждения, дори когато пътуват в чужбина
    15 септември 2020, 09:27 a+ a- a

    Европейската комисия изгражда портал за оперативна съвместимост, свързващ националните мобилни приложени в целия ЕС, с цел прекъсване на веригата на заразяване с коронавирус и спасяване на човешки живот. Шест страни членки на ЕС започнаха да изпитват инфраструктурата, след като беше даден старт на тестове между бекенд сървърите на официалните мобилни приложения от Чешката република, Дания, Германия, Ирландия, Италия и Латвия и новосъздадения портален сървър.

    Тиери Бретон, комисар по въпросите на единния пазар, заяви: "Много държави членки въведоха национални приложения за проследяване на контактите и предупреждаване. Време е да накараме тези приложения да взаимодействат помежду си. В основата на европейския проект и на единния пазар са възможностите за пътуване и лично общуване. Порталът ще улесни този процес в настоящия период на пандемия и ще спаси човешки животи".

    В борбата с коронавируса повечето държави членки вече въведоха национални мобилни приложения за проследяване на контактите и предупреждаване или възнамеряват да направят това. Обслужваният от Комисията портал за оперативна съвместимост е устроен съгласно споразумението на държавите членки относно техническите спецификации за осигуряване на европейско решение за гарантиране на безопасен обмен на информация между националните мобилни приложения за проследяване на контактите и предупреждаване, които се основават на децентрализирана архитектура. Той обхваща почти всички приложения, създадени в ЕС.

    Представляващ цифрова инфраструктура за обмен на информация между сървърите на националните приложения, порталът ще гарантира безпрепятственото функциониране на приложенията и отвъд националните граници. Съответно потребителите ще трябва да инсталират само едно приложение, но ще могат да докладват за положителен тест или да получават предупреждения, дори когато пътуват в чужбина.

    Порталът ще даде възможност за ефективното получаване и предаване на произволни идентификатори между националните приложения, за да се сведе до минимум обемът на обменяните данни и по този начин да се намали потреблението на данни за ползващите услугата. Освен произволните ключове, никаква друга информация, генерирана от националните приложения, няма да бъде обработвана от портала. Обменяната информация е псевдонимизирана, криптирана и се съхранява само докато е необходима за проследяване на инфекциите. Тя не позволява идентифицирането на отделни лица.

    Порталът е разработен и създаден от T-Systems и SAP и ще бъде управляван от центъра за електронно обработване на данни на Европейската комисия в Люксембург. След фазата на изпитване той ще започне да функционира през октомври.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки