сряда, 30 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  492 прочитания

  ЕС и Китай подписаха споразумение за закрила срещу присвояване и имитация на 100 географски означения

  Очаква се споразумението да влезе в сила в началото на 2021
  15 септември 2020, 09:46 a+ a- a

  ЕС и Китай подписаха двустранно споразумение за закрила срещу присвояване и имитация на 100 европейски географски означения (ГО) в Китай и 100 китайски ГО в Европейския съюз. Това споразумение, първо сключено през ноември 2019, следва да донесе взаимни ползи в областта на търговията и да осигури гарантирани качествени продукти за потребителите от двете страни по споразумението. 

  Комисарят по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Януш Войчеховски заяви: "Европейските продукти, защитени като географски означения, са известни със своето качество и разнообразие и е важно те да са защитени на равнището на ЕС и в световен план, за да се гарантира тяхната автентичност и за да се запази репутацията им. Това споразумение ще допринесе за тези цели, като същевременно укрепва нашите търговски отношения, което е от полза за хранително-вкусовата ни промишленост и за потребителите от двете страни".

  Европейските храни и напитки имат голям потенциал за реализация на пазара в Китай. През 2019 Китай заемаше трето място като местоназначение за продуктите на хранително-вкусовата промишленост на ЕС, като стойността им достигна 14,5 милиарда евро. Китай е също така вторият по големина партньор в износа на продукти на ЕС, защитени като географски означения (9% от стойността им), включително вина, изделия на хранително-вкусовата промишленост и спиртни напитки. Освен това, благодарение на това споразумение европейските потребители ще могат да откриват автентични китайски специалитети.

  Списъкът на ГО на ЕС, които ще се ползват със закрила в Китай, включва знакови продукти с ГО, като Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma и Queso Manchego. Сред китайските продукти с ГО в списъка са пюрето от бакла Pixian Dou Ban, белият чай Anji Bai Cha, оризът Panjin Da Mi и сортът джинджифил Anqiu Da Jiang. След подписване на споразумението и одобрението на Европейския парламент то ще бъде официално прието от Съвета. Очаква се споразумението да влезе в сила в началото на 2021.

  Четири години след влизането му в сила неговият обхват ще бъде разширен, за да обхване още 175 наименования с ГО от двете страни по споразумението. По отношение на тези наименования ще трябва да се прилага същата процедура за одобряване, която е в сила и за 100-те наименования, обхванати до момента от споразумението (т.е. оценка и публикуване с оглед получаване на коментари).

  Разполагайки с повече от 3 300 наименования, регистрирани като ГО, целта на политиката на ЕС по отношение на качеството е защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения за тяхното производство. Благодарение на подобни двустранни споразумения като това с Китай, със закрила в ЕС се ползват още около 1 250 ГО на продукти, които са с произход извън ЕС. Тези споразумения също така защитават ГО на ЕС в страните партньори: има около 40 000 случая на защита на ГО на ЕС по света. В парично отношение стойността на ГО на ЕС възлиза приблизително на 74,8 млрд. евро (като това представлява 6,8% от храните и напитките на ЕС), а износът е в размер на 16,9 млрд. евро, което съставлява 15,4% от общия износ на храни и напитки на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  Световната банка подготвя $12 млрд. за ваксини за бедните държави
  „Нашата цел е да променим хода на пандемията за развиващите се страни с ниски и средни доходи“, заяви президентът на финансовата институция Дейвид Малпас
  преди 1 час
  74 учители са с положителни проби за Covid-19 от началото на учебната година
  Заради карантина временно е преустановен присъственият учебен процес за 201 паралелки в страната
  преди 2 часа
  276 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи е 20 547
  преди 17 часа
  преди 18 часа
  ЕС добави още 4 държави към „Червения списък“
  Това са държави с над 120 инфектирани с Covid-19 на 100 000 души население