четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    999 прочитания

    ЕС и Китай подписаха споразумение за закрила срещу присвояване и имитация на 100 географски означения

    Очаква се споразумението да влезе в сила в началото на 2021
    15 септември 2020, 09:46 a+ a- a

    ЕС и Китай подписаха двустранно споразумение за закрила срещу присвояване и имитация на 100 европейски географски означения (ГО) в Китай и 100 китайски ГО в Европейския съюз. Това споразумение, първо сключено през ноември 2019, следва да донесе взаимни ползи в областта на търговията и да осигури гарантирани качествени продукти за потребителите от двете страни по споразумението. 

    Комисарят по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Януш Войчеховски заяви: "Европейските продукти, защитени като географски означения, са известни със своето качество и разнообразие и е важно те да са защитени на равнището на ЕС и в световен план, за да се гарантира тяхната автентичност и за да се запази репутацията им. Това споразумение ще допринесе за тези цели, като същевременно укрепва нашите търговски отношения, което е от полза за хранително-вкусовата ни промишленост и за потребителите от двете страни".

    Европейските храни и напитки имат голям потенциал за реализация на пазара в Китай. През 2019 Китай заемаше трето място като местоназначение за продуктите на хранително-вкусовата промишленост на ЕС, като стойността им достигна 14,5 милиарда евро. Китай е също така вторият по големина партньор в износа на продукти на ЕС, защитени като географски означения (9% от стойността им), включително вина, изделия на хранително-вкусовата промишленост и спиртни напитки. Освен това, благодарение на това споразумение европейските потребители ще могат да откриват автентични китайски специалитети.

    Списъкът на ГО на ЕС, които ще се ползват със закрила в Китай, включва знакови продукти с ГО, като Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma и Queso Manchego. Сред китайските продукти с ГО в списъка са пюрето от бакла Pixian Dou Ban, белият чай Anji Bai Cha, оризът Panjin Da Mi и сортът джинджифил Anqiu Da Jiang. След подписване на споразумението и одобрението на Европейския парламент то ще бъде официално прието от Съвета. Очаква се споразумението да влезе в сила в началото на 2021.

    Четири години след влизането му в сила неговият обхват ще бъде разширен, за да обхване още 175 наименования с ГО от двете страни по споразумението. По отношение на тези наименования ще трябва да се прилага същата процедура за одобряване, която е в сила и за 100-те наименования, обхванати до момента от споразумението (т.е. оценка и публикуване с оглед получаване на коментари).

    Разполагайки с повече от 3 300 наименования, регистрирани като ГО, целта на политиката на ЕС по отношение на качеството е защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения за тяхното производство. Благодарение на подобни двустранни споразумения като това с Китай, със закрила в ЕС се ползват още около 1 250 ГО на продукти, които са с произход извън ЕС. Тези споразумения също така защитават ГО на ЕС в страните партньори: има около 40 000 случая на защита на ГО на ЕС по света. В парично отношение стойността на ГО на ЕС възлиза приблизително на 74,8 млрд. евро (като това представлява 6,8% от храните и напитките на ЕС), а износът е в размер на 16,9 млрд. евро, което съставлява 15,4% от общия износ на храни и напитки на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам