събота, 24 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1504 прочитания

  Срещу Австрия бе заведена колективна жалба заради разпространението на коронавируса

  Националните власти, както и местните в провинция Тирол ще бъдат подведени под отговорност в съда
  23 септември 2020, 15:27 a+ a- a

  Срещу Австрия и нейната федерална провинция Тирол е заведена колективна жалба във връзка с масово разпространение на коронавирус в ски курорта Ишгъл през март и последвалото му разпространение в европейските страни и отвъд, съобщи CNN.

  Австрийската асоциация за защита на потребителите (VSV) е представила първо описание на фактите на прокуратурата във Виена за разследване, се казва в изявление на сайта на VSV. Според местни новини над 1000 души ще се присъединят към делото. 

  Колективният иск има за цел да докаже, че властите в Австрия и Тирол не са направили достатъчно, за да защитят посетителите от коронавируса преди 13 март, като не са затворили курорта или предупредили скиорите, че вирусът циркулира.

  В изявление пред CNN властите в провинция Тирол заявиха, че хората са „свободни да предявяват искове пред съда в конституционна държава“ и те имат „най-големия възможен интерес да преоценим всички събития през последните няколко месеца“.

  Въпреки това, продължава изявлението, пандемията поставя „много страни и региони по света... в извънредна ситуация, невъобразима само преди няколко месеца“, добавяйки, че работят в тясно сътрудничество „със съдебната система“ и експертна комисия, която трябва да провери как Ишгъл се е справил с управлението на кризата с коронавирус.

  Делото също ще има за цел да докаже, че внезапната заповед за карантина, издадена за Ишгъл и околните райони на 13 март, е позволила на вируса да се разпространи в Европа.

  В доклада на VSV се казва: „Ако сте били на ски в курортите Ишгъл, Пацнаунтал, Сейнт Антон ам Арлберг, Зьолден или Цилертал на 5 март 2020 г. или по-късно и скоро след това сте били диагностицирани с коронавирус, тогава може да имате право да поискате изплащане на щети от тиролските власти, а също и от Република Австрия, при условие че можем да представим доказателства за небрежност чрез съответни доклади или в наказателно производство.“

  Ишгъл и съседните му села привличат около 500 000 посетители всяка зима, сред които и известни личности, включително политици.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  преди 10 часа
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  преди 10 часа
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  преди 10 часа
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Вносът на лаптопи в Европа отчита рекорд по време на пандемията
  България е на 5-о място в ЕС по ръст на вноса на преносими компютри тази година, сочат данни на Евростат