понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  793 прочитания

  Ню Йорк ще одобри ваксина срещу Covid-19 самостоятелно от федералното правителство

  Губернаторът на щата Андрю Куомо заяви, че няма доверие на федералното правителство
  25 септември 2020, 09:44 a+ a- a

  Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че Ню Йорк ще направи собствена оценка на ваксините срещу коронавирус, които са одобрени от федералното правителство. Това придава нова потенциално спорна роля в процеса по одобряване на ваксини само ден след като президентът Тръмп изрази съмнения относно по-строгите насоки на Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA).

  „Честно казано, няма да се доверя на мнението на федералното правителство и не бих правил препоръки към жителите на Ню Йорк въз основа на мнението на федералното правителство“, каза Куомо по време на пресконференция, цитиран от New York Times.

  Докато Куомо говори, един от сините слайдове, характерни за неговите пандемични пресконференции, излъчи посланието му по-ясно: „За съжаление вече не можем да вярваме на федералното правителство.“

  Властите на Ню Йорк не играят роля в процеса на одобрение на евентуална ваксина, но съгласно настоящия план те ще помогнат да се определи как тя ще бъде разпространена в целия щат. На теория длъжностните лица биха могли да забавят такова разпространение, ако смятат, че ваксината не е безопасна.

  Длъжностни лица в щата и в Ню Йорк заявиха, че от месеци обсъждат план за разпределение на ваксина.

  Забележките на Куомо, които прозвучаха като ехо на призивите за щатски надзор за която и да е ваксина, заплашиха още повече да усложнят процеса на ваксиниране, който е затънал в политически дебат и от месеци е изправен пред недоверие от страна на американската общественост, отбелязва още изданието.

  Анкетите показват забележителен спад в броя на американците, които биха желали да се ваксинират, след като ваксина бъде одобрена. Проучване, проведено този месец от изследователския център Pew, установи, че 51% от американците вероятно или определено ще се ваксинират, което е значително намаление спрямо 72% през месец май.

  Основното притеснение сред анкетираните е, че процесът на одобрение на ваксината ще се движи твърде бързо, без да се отделя време за правилно установяване на безопасността и ефективността ѝ.

  Куомо обясни, че притесненията му са свързани с изявлението на президента Доналд Тръмп, че Белият дом може да отхвърли новите насоки на FDA, които биха затруднили процеса за одобряване на ваксина.

  Тръмп заяви, че планът на FDA звучи „като политически ход“, коментар, който отново заплаши да подкопае държавните служители, които работят за повишаване на общественото доверие в обещаната ваксина.

  За да провери ваксината, Куомо заяви, че ще събере група от учени, лекари и експерти по обществено здраве, които ще разгледат нейната безопасност и ефективност, след като федералното правителство я одобри. Той не предостави конкретни подробности за действията на панела.

  Куомо каза също, че ще създаде втори панел, за да определи как да прилага и разпространява ваксината, включително кой да бъде с приоритет в процеса на ваксинация. Губернаторът бе предпазлив по отношение на логистиката, свързана с прилагането на ваксина с две дози, като заяви, че такова лечение ще изисква 40 милиона дози за пълно ваксиниране на населението на щата, което е близо 20 милиона.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Премиерът Борисов е с Covid-19
  Той е с общо неразположение и за момента е на домашно лечение
  преди 1 ден
  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември
  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  23 октомври 2020, 16:12
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  23 октомври 2020, 14:54
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:18
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  23 октомври 2020, 14:13