четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1329 прочитания

    Пекин забрани вноса на замразени храни от региони с повишена заболеваемост от Covid-19

    Страната е установила няколко положителни проби от опаковки на такива продукти
    28 септември 2020, 12:49 a+ a- a

    Представители на властите в китайската столица Пекин са разпоредили на вносителите да избягват замразени храни от страни, в които има много случаи на коронавирус. Това стана след няколко инцидента с внесени морски дарове, които са дали положителни проби за вируса, съобщи CNN.

    Според изявление на общинското търговско бюро в Пекин „митниците и местните власти многократно са откривали коронавирус във вносна замразена храна, доказвайки, че тя е рискова за заразяване“.

    Бюрото призова вносителите да следят отблизо пандемичната ситуация по света и „да поемат инициативата да избягват вноса на замразени храни от райони, силно засегнати от пандемията“. Компаниите също са инструктирани да подобрят своите механизми за предупреждение и съобщаване и да информират бързо органите, ако продуктите са заразени.

    Здравните власти, включително Световната здравна организация (СЗО) и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), заявиха, че възможността за заразяване с коронавирус чрез храна е ниска, но Китай, който до голяма степен е преустановил вътрешното предаване на вируса, е в повишена готовност за възможно повторно замърсяване.

    През юни Китай спря вноса на домашни птици от завод на Тайсън Фуудс в САЩ поради опасения, свързани с клъстер на заболяването в завода. Миналия месец партида замразени пилешки крилца, внесени от Бразилия, са дали положителен резултат за коронавирус в южния китайски град Шенжен, един от многобройните инциденти, при които вирусът е бил открит върху хранителни продукти, припомня CNN.

    Тези инциденти предизвикаха повишен скрининг на вносни храни в цялата страна и засилен контрол върху продуктите, идващи от места, силно пострадали от пандемията, като Бразилия.

    Към 7 септември Китай е спрял вноса на храни от десетки компании в поне 19 държави и региона, където работниците са заразени с коронавирус, съобщават държавните медии.

    Миналата седмица Генералната митническа администрация на Китай обяви „спешни предпазни мерки“ срещу норвежка компания, след като опаковка със замразени морски дарове даде положителен резултат за вируса.

    В събота (26 септември) митническите служители заявиха, че пробите, взети от външната опаковка на внесени руски рибни продукти в провинция Шандун, са дали положителни резултати за коронавирус, докато в петък митническите служби на Китай заявиха, че вътрешната опаковка на партида замразена риба от Бразилия също е положителна за вируса.

    Китайската национална здравна комисия заяви в понеделник (28 септември), че през последните 24 часа не е имало случаи на нови локално предадени вируси или нови смъртни случаи, свързани с пандемията.

    Според данните от университета „Джонс Хопкинс“ в Китай има 90 483 потвърдени случая на коронавирус и 4739 жертви на заболяването. По-голямата част от случаите са открити в ранните етапи на пандемията, като броят на новите инфекции е под 500 от началото на март.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 4 часа
    преди 19 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата