петък, 30 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  419 прочитания

  Световната банка подготвя $12 млрд. за ваксини за бедните държави

  „Нашата цел е да променим хода на пандемията за развиващите се страни с ниски и средни доходи“, заяви президентът на финансовата институция Дейвид Малпас
  30 септември 2020, 09:09 a+ a- a

  Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че търси одобрение от борда за план за финансиране на ваксини за коронавирус на стойност $12 милиарда, за да помогне на бедните и развиващите се страни да осигурят достатъчен брой ваксини, когато станат достъпни през следващите месеци.

  В интервю за агенция „Ройтерс“ той обяснява, че инициативата е част от $160 милиарда предназначени за финансиране на помощи, свързани с коронавируса. Тя е насочена към подпомагане на страните да набавят и разпространяват рано ваксини за здравни и други основни работници и да разширят глобалното производство. Той каза, че се очаква бордът да разгледа плана в началото на октомври.

  Малпас заяви, че планът на Световната банка има за цел да постави бедните и страните със средни доходи, където вирусът се разпространява най-бързо, на едно ниво с по-богатите страни, като гарантира, че имат финансиране за осигуряване на доставки и система за дистрибуция, която ще насърчи производителите на лекарства да отговарят на тяхното търсене. Без ранни дози, които могат да поставят огнищата под контрол, много от тези страни рискуват икономически колапс, който ще тласне стотици милиони хора обратно в бедност.

  „Нашата цел е да променим хода на пандемията за развиващите се страни с ниски и средни доходи“, каза Малпас. „Това е пазарен сигнал към производителите, че ще има финансиране за развиващите се страни и ще има търсене. Ще започнем да искаме от производителите да започнат да създават системи за разпределение за тези страни.“ Малпас каза, че Световната банка също ще поиска от богатите страни, които са „свръхрезервирали“ повече дози, отколкото им трябват, да освободят тези дози за по-бедните страни.

  Той добави, че работи, за да убеди страните, че справедливото разпределение на ваксините „е важно за света и ще даде по-добър резултат за света“.

  Брент Макинтош, заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ по международните въпроси, каза по време на форум на списание Foreign Policy, че богатите страни работят за широката наличност на ваксини.

  „Имаше интензивни разговори между различни развити страни за гарантиране, че има ваксини на разположение в развиващия се свят и тези разговори продължават на най-високо ниво“, каза Макинтош, който контролира участието на САЩ в Световната банка и Международния валутен фонд.

  Програмата на Световната банка ще отпуска безвъзмездно или заемно финансиране на държави и ще може да избере всяка ваксина, която отговаря на критериите за безопасност, включително одобрение от множество „високо уважавани и строги регулаторни агенции“, като тези в САЩ, Канада, Япония и няколко европейски държави, каза Малпас.

  Подразделението на Световната банка от частния сектор, International Financing Corp, през юли стартира платформа за финансиране на стойност $4 милиарда, за да стимулира инвестициите в производството на ваксини и други жизненоважни здравни продукти в развиващите се страни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Германия обяви цялата територия на България за рисков регион
  От 1 ноември ще има ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани
  преди 5 часа
  ЕС отпуска €220 млн. за трансфер на пациенти с Covid-19
  Обстановката в Европа е много сериозна, трябва да действаме незабавно и в синхрон, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 6 часа
  В Бургас вече има детски научен и енергиен център „ПланeтУм“
  Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града
  преди 8 часа
  Над 18% ръст на френската икономика през 3-то тримесечие
  Френската централна банка очаква нов спад през последната четвърт на годината