сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1543 прочитания

    Какво е Споразумението от Разпети петък?

    Брекзит засяга сериозно мирния договор между Република Ирландия и Северна Ирландия
    05 октомври 2020, 16:25 a+ a- a

    Споразумението от Разпети петък (Good Friday Agreement) е често дискутирана тема по време на преговорите за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит. Споразумението засяга основно Северна Ирландия и цели да балансира сериозните различия на населението в страната.

    Северна Ирландия е разположена на ирландския остров, но е под управлението на Британия, като част от Обединеното кралство. Въпреки това мнозина в Северна Ирландия не искат да бъдат управлявани от Великобритания и се надяват един ден Република Ирландия и Северна Ирландия да се обединят в една страна – Обединена Ирландия. Поддръжниците на движението са наречени „националисти“ и са основно от католическото общество в страната. В Северна Ирландия има и мнозина, които не подкрепят идеята за Обединена Ирландия. Те искат Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство. Тази част от населението е позната като „юнионисти“, които са основно протестанти. Има и членове на населението, които не подкрепят нито една от страните.

    В продължение на повече от 30 години в Северна Ирландия имаше ужасяващо насилие. Въоръжени сили, наречени паравоенни, извършваха терористични актове, като взривяването на сгради, подпалването на автомобили и побои по улиците. Британската армия изпрати хиляди войници в региона. Конфликтът е познат под името „Проблемите“ (The Troubles). Той често бе обект на медийно покритие през 70-те, 80-те и 90-те години на XX век. Паравоенните, подкрепящи обединяването на Северна Ирландия и Република Ирландия наричат себе си Ирландска републиканска армия (ИРА). Според тях националистическите общества в страната са пренебрегнати от британците. Отцепнически групировки съществуват и до днес. В опозиция бяха сформирани други въоръжени групи, които да се борят срещу ИРА. Над 3,5 хил. души загинаха по време на конфликта.

    През 1998 разногласията бяха разрешени с помощта на Споразумението от Разпети петък, познато още като Споразумението от Белфаст. Договорът е изпълнен с много деликатни компромиси. Според него Северна Ирландия е част от Обединеното кралство и това може да се промени единствено ако обществото в Северна Ирландия поиска това с публичен вот. Споразумението посочва още, че обществото на Северна Ирландия може да има британско или ирландско гражданство, или и двете едновременно. Паравоенните групировки предадоха оръжията си, а арестуваните по време на конфликта бяха освободени. Договорът гласи още, че всички военни гранични пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъдат премахнати. Друга клауза посочва, че Великобритания и Република Ирландия ще са близки партньори в Европейския съюз. В резултат на това в продължителен период ирландската граница стана почти незабележима. Това е поради факта, че всички страни в ЕС имат отворени граници за свободно движение на граждани и търговия.

    Въпреки това, след като Великобритания гласува да напусне ЕС, в Северна Ирландия ще трябва да навлязат нови мерки за граничен контрол, които ще контролират преминаването на стоки. Границата на картата е символична. Затова ирландското, британското и европейското управление се съгласиха да преместят граничния контрол от границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в морските води между Северна Ирландия и Великобритания. Юнионистите оспорват, че съществуването на множество проверки на стоките, пътуващи между Северна Ирландия и Великобритания създава граница в самото Обединено кралство, което е в разрез със сключения договор поради отцепването им от Великобритания. В същото време националистите твърдят, че договорът ще е нарушен, ако бъдат наложени нови проверки на стоките на ирландската граница, тъй като това отделя република Ирландия и Северна Ирландия.

    Мнозина в Северна Ирландия гласуваха против Брекзит и не искат да напуснат ЕС. Въпреки това изходът им е наложен от мнението на Англия и Уелс, които са основните поддръжници на кампанията.

    Споразумението от Разпети петък твърди, че няма да има промяна в статута на Северна Ирландия без съгласието на северноирландското общество. Но Брекзит променя много от разпоредбите за осъществяване на бизнес и преминаването на стоки от двете страни на ирландската граница. Мнозина смятат, че Брекзит по много начини нарушава добрия тон на споразумението. Много страни, които участваха в подписването на договора, сред които и САЩ, оспорват как Брекзит трябва да се случи, за да бъде спазено споразумението, тъй като то е в основата на начина, по който Северна Ирландия функционира в днешни времена.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа