четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1356 прочитания

    Белгия обяви нови по-строги мерки срещу коронавируса

    Болниците в Чехия започват да се претоварват
    07 октомври 2020, 09:44 a+ a- a

    Белгия обяви по-строги ограничения във връзка с разпространението на коронавируса, които влизат в сила тази седмица след нарастване на новите случаи, особено сред възрастните хора.

    От петък (9 октовмри) белгийците ще бъдат ограничени до три близки контакта извън домакинството си, а баровете ще бъдат принудени да затворят в 23:00 часа. Масите ще бъдат ограничени само до четирима души и ще се прилагат обичайните изисквания за социално дистанциране.

    Обявявайки последните мерки, белгийският премиер Александър Де Кроо, който зае поста само преди няколко дни, предупреди, че ситуацията е станала „обезпокоителна и сериозна“. Той обясни, че броят на новоустановените случаи навсякъде в страната се увеличава, заедно с хоспитализациите и смъртните случаи в болници. „Трябва да направим всичко възможно да предотвратим разпространението“, каза още белгийският премиер.

    Миналата седмица Белгия отхлаби ограниченията, като изиска от хората да носят маски за лице само в пространства с много хора, а не, както бе преди това навсякъде извън дома си. Карантинният период за хора, които потенциално имат вирус, също бе намален от 14 дни на една седмица.

    Но в понеделник (5 октомври) правителството разкри, че дневният брой случаи се е увеличил рязко с 32% до около 2100. По-голямата част от тези случаи се регистрират сред хора на възраст между 20 и 29 години, но има и десетократно нарастване на инфекциите сред хората над 90 години, което притеснява властите.

    Така във вторник премиерът Де Кроо подчерта, че е важно да се спазват новите правила, в противен случай ще бъдат въведени още по-строги такива.

    До момента над 130 200 души са се заразили с вируса в Белгия, която е дом на 11,5 милиона души и е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията. Към 5 октовмри 10 064 души са починали с болестта.

    Междувременно в Чехия се появиха съмнения до каква степен здравната система на страната е подготвена да се справи с втора вълна на вируса. Страната обяви 30-дневно извънредно положение в опит да се справи с увеличаващите се случаи на коронавирус.

    Броят на новите случаи в страната се е увеличил с 50% през септември, вторият по големина скок в Европа. 

    Милан Кубек, президент на Чешката лекарска камара, заяви, че към 5 октомври около 1200 пациенти са хоспитализирани с Covid-19 и 280 от тях са в тежко състояние, което оказва натиск върху болниците да преразпределят и без това оскъдните легла за интензивно лечение за пациенти с коронавирус.

    Чешката република реагира на пандемията по-рано от повечето европейски държави през март, като наложи национална карантина, забрани пътуванията във и извън страната и задължи хората да носят маски винаги, когато са на открито, припомня Euronews.

    Здравните услуги могат да бъдат „застрашени от липсата на квалифициран персонал дори повече от липсата на интензивни легла“, каза Кубек. През септември броят на инфекциите сред лекарите се е увеличил шест пъти и седем пъти сред медицинските сестри, според декларация на Чешката лекарска камара от миналата седмица. Понастоящем поне четирима медицински работници са починали от вируса, съобщават местните медии.

    Доклад на Института по здравна информация и статистика установява, че само четирима лекари са били заразени с Covid-19 до 20 август, но броят им се е увеличил до 259 до средата на септември. Броят на заразените медицински сестри се е увеличил от 3 на 433.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа