неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  915 прочитания

  Белгия обяви нови по-строги мерки срещу коронавируса

  Болниците в Чехия започват да се претоварват
  07 октомври 2020, 09:44 a+ a- a

  Белгия обяви по-строги ограничения във връзка с разпространението на коронавируса, които влизат в сила тази седмица след нарастване на новите случаи, особено сред възрастните хора.

  От петък (9 октовмри) белгийците ще бъдат ограничени до три близки контакта извън домакинството си, а баровете ще бъдат принудени да затворят в 23:00 часа. Масите ще бъдат ограничени само до четирима души и ще се прилагат обичайните изисквания за социално дистанциране.

  Обявявайки последните мерки, белгийският премиер Александър Де Кроо, който зае поста само преди няколко дни, предупреди, че ситуацията е станала „обезпокоителна и сериозна“. Той обясни, че броят на новоустановените случаи навсякъде в страната се увеличава, заедно с хоспитализациите и смъртните случаи в болници. „Трябва да направим всичко възможно да предотвратим разпространението“, каза още белгийският премиер.

  Миналата седмица Белгия отхлаби ограниченията, като изиска от хората да носят маски за лице само в пространства с много хора, а не, както бе преди това навсякъде извън дома си. Карантинният период за хора, които потенциално имат вирус, също бе намален от 14 дни на една седмица.

  Но в понеделник (5 октомври) правителството разкри, че дневният брой случаи се е увеличил рязко с 32% до около 2100. По-голямата част от тези случаи се регистрират сред хора на възраст между 20 и 29 години, но има и десетократно нарастване на инфекциите сред хората над 90 години, което притеснява властите.

  Така във вторник премиерът Де Кроо подчерта, че е важно да се спазват новите правила, в противен случай ще бъдат въведени още по-строги такива.

  До момента над 130 200 души са се заразили с вируса в Белгия, която е дом на 11,5 милиона души и е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията. Към 5 октовмри 10 064 души са починали с болестта.

  Междувременно в Чехия се появиха съмнения до каква степен здравната система на страната е подготвена да се справи с втора вълна на вируса. Страната обяви 30-дневно извънредно положение в опит да се справи с увеличаващите се случаи на коронавирус.

  Броят на новите случаи в страната се е увеличил с 50% през септември, вторият по големина скок в Европа. 

  Милан Кубек, президент на Чешката лекарска камара, заяви, че към 5 октомври около 1200 пациенти са хоспитализирани с Covid-19 и 280 от тях са в тежко състояние, което оказва натиск върху болниците да преразпределят и без това оскъдните легла за интензивно лечение за пациенти с коронавирус.

  Чешката република реагира на пандемията по-рано от повечето европейски държави през март, като наложи национална карантина, забрани пътуванията във и извън страната и задължи хората да носят маски винаги, когато са на открито, припомня Euronews.

  Здравните услуги могат да бъдат „застрашени от липсата на квалифициран персонал дори повече от липсата на интензивни легла“, каза Кубек. През септември броят на инфекциите сред лекарите се е увеличил шест пъти и седем пъти сред медицинските сестри, според декларация на Чешката лекарска камара от миналата седмица. Понастоящем поне четирима медицински работници са починали от вируса, съобщават местните медии.

  Доклад на Института по здравна информация и статистика установява, че само четирима лекари са били заразени с Covid-19 до 20 август, но броят им се е увеличил до 259 до средата на септември. Броят на заразените медицински сестри се е увеличил от 3 на 433.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища