четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  858 прочитания

  ЕК с план за масово саниране на сградите в Европа

  Целта е до 2030 да бъдат санирани 35 млн. сгради и да се създадат до 160 хил. нови работни места в строителния сектор
  15 октомври 2020, 11:06 a+ a- a

  Европейската комисия публикува своята стратегия за вълна на саниране с цел подобряване на енергийните характеристики на сградите. Комисията има за цел най-малко да удвои процента на саниране през следващите десет години, така че чрез него да се постигне по-висока енергийна и ресурсна ефективност. Така ще се подобри качеството на живот на хората, които живеят в сградите или ги използват, ще се намалят емисиите на парникови газове в Европа, ще се насърчи цифровизацията и ще се подобри повторната употреба и рециклирането на материалите.

  До 2030 е възможно да бъдат санирани 35 милиона сгради и да се създадат до 160 000 допълнителни екологсъобразни работни места в строителния сектор.

  На сградите се дължат около 40% от потреблението на енергия в ЕС и 36% от емисиите на парникови газове. Всяка година обаче само 1% от сградите се санират, така че да станат енергийно ефективни, и поради това ефективните действия са от решаващо значение, за да стане Европа неутрална по отношение на климата до 2050.

  Като се има предвид, че близо 34 милиона граждани на Европа не могат да си позволят да отопляват нормално домовете си, публичните политики за насърчаване на енергийно ефективното саниране също представляват мярка срещу енергийната бедност, подпомагат опазването на здравето и благосъстоянието на хората и спомагат за намаляване на сметките им за енергия.

  Стратегията предвижда поетапно въвеждане на задължителни минимални стандарти за енергийна ефективност на съществуващите сгради, актуализиране на правилата за сертификатите за енергийните характеристики и евентуално разширяване на обхвата на изискванията за саниране на сградите в публичния сектор.

  В плана е предвидено и разработване на свързани с кварталите подходи за местните общности, така че те да възприемат цифрови решения и такива с използване на възобновяема енергия, и създаване на райони с нулево нетно потребление на енергия, в които потребителите се превръщат в произвеждащи потребители, които продават енергия в мрежата. Стратегията включва и инициатива за жилища на достъпни цени за 100 района.

  Инвестирането в сградите може да предостави така необходимия стимул на строителния сектор и макроикономиката. Дейностите по саниране са трудоемки, създават работни места и инвестиции, които често са свързани с местните вериги за доставки, пораждат търсене на оборудване с висока енергийна ефективност, увеличават устойчивостта спрямо изменението на климата и придават стойност на недвижимите имоти в дългосрочен план.

  За да постигне целта за намаляване на емисиите най-малко с 55% до 2030, предложена от Комисията през септември 2020, ЕС трябва да намали дължащите се на сградите емисии на парникови газове с 60%, енергопотреблението им с 14% и потреблението на енергия за отопление и охлаждане с 18%.

  Европейската политика и финансиране вече оказаха положително въздействие върху енергийната ефективност на новите сгради, които сега консумират едва половината от енергията, потребявана от сградите, построени преди повече от 20 години. Обаче 85% от сградите в ЕС са построени преди повече от 20 години, като се очаква 85%-95% от тях все още да съществуват през 2050. Необходимо е чрез вълната на саниране те да бъдат приведени в съответствие с подобни стандарти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  Министър Вълчев: Електронното обучение има своите дефицити
  Личното ми мнение е, че училищата не трябва да се затварят първи, а последни
  преди 40 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 1 час
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 1 час
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата