четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  905 прочитания

  Кипър отменя програмата си за „Златен паспорт“

  Предстои разследване за злоупотреби както в Кипър, така и на ниво ЕС
  15 октомври 2020, 09:35 a+ a- a

  Кипър ще премахне противоречивата си схема „златен паспорт“, която предоставя гражданство и паспорт на Европейския съюз на желаещите да плащат. Доходната програма позволи на богати неевропейци да получат паспорт срещу минимум €2,15 милиона, като инвестират €2 милиона в недвижими имоти и дарят €75 000 на правителствения фонд за научни изследвания и развитие и €75 000 на Организацията за развитие на земята.

  „Никоя друга европейска програма за златни визи не гарантира такива сигурни резултати, предлагащи втори паспорт на ЕС само за два до три месеца“, се казва в официалния уебсайт на програмата.

  Отмяната идва, след разследване на Al Jazeera, което разкри, че кипърски служители продават паспортите на китайски бизнесмен с доказано криминално досие.

  Официални лица, които се появиха в кадри от скрити камери на „Ал Джазира“, включваха президента на парламента Деметрис Силурис, който се оттегли от задълженията си в очакване на разследване. Депутатът Кристакис Джованис също се оттегли след излъчването на разследването в понеделник.

  Президентът на Кипър Никос Анастасиадис свика заседание на Министерски съвет, по време на което правителствените министри на финансите и вътрешните работи представиха предложение за отмяна на схемата.

  Говорителят на правителството Кириакос Кушос заяви, че „предложението се основава на дългосрочните слабости, както и злоупотребата с разпоредбите на Кипърската инвестиционна програма.“

  Схемата ще бъде отменена до 1 ноември. Главният прокурор на Кипър също провежда разследване по програмата.

  „Наблюдавахме, отказвайки да повярваме, как длъжностни лица на високо ниво търгуват европейско гражданство за финансови печалби“, заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд по време на брифинг. Той добави, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен „беше ясна, когато каза, че европейските ценности не се продават“.

  „В момента Комисията разглежда дали кипърската схема отговаря на европейските правни разпоредби с оглед евентуални производства за нарушение“, каза Уиганд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 минути
  Защо трябва да носим маска?
  Кратко филмче на УНИЦЕФ, предназначено за деца, отговаря на този въпрос
  преди 43 минути
  Министър Вълчев: Електронното обучение има своите дефицити
  Личното ми мнение е, че училищата не трябва да се затварят първи, а последни
  преди 1 час
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 2 часа
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 2 часа
  преди 4 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата