четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  760 прочитания

  ЕК: Всички държави членки ще получат едновременно достъп до ваксините срещу COVID-19 според броя на населението си

  Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи, заяви еврокомисарят по здравеопазването
  15 октомври 2020, 14:14 a+ a- a

  Европейската комисия представи стратегия за ваксиниране, с която да помогне на държавите членки да подготвят своите кампании за ваксиниране. Чрез тях трябва да се определи кой да бъде ваксиниран най-напред, как да се осигури справедливо разпределение на ваксините и как да се предпазят най-уязвимите хора. "Ако искаме ваксинирането да се увенчае с успех, трябва да се подготвим сега", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

  "Ваксината няма да бъде магическо решение, но ще играе централна роля за спасяването на човешки животи и за ограничаване на пандемията. И когато и ако бъде намерена безопасна и ефикасна ваксина, трябва да сме готови да я внедрим възможно най-бързо, като изградим у гражданите доверие в нейната безопасност и ефикасност. Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи", коментира еврокомисарят по здравеопазването    Стела Кириaкиду.

  В съответствие с представената на 17 юни Стратегия на ЕС за ваксините Европейската комисия и държавите членки осигуряват производството на ваксини срещу COVID-19 посредством предварителни споразумения за закупуване с производители на ваксини в Европа.

  Всяка ваксина ще трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата съгласно обичайните стандарти за безопасност и ефикасност.

  Сега държавите членки следва да започнат да подготвят обща стратегия за ваксиниране при внедряване на ваксините.

  Държавите членки следва да осигурят, наред с другото:

  - капацитет на отговарящите за ваксинирането служби за доставяне на ваксини срещу COVID-19, включително наличие на квалифициран персонал, както и на медицинско оборудване и лични предпазни средства;

  - лесен достъп до ваксините на приемливи цени за целевите групи от населението;

  - внедряване на ваксини с различни характеристики и изисквания за съхранение и транспортиране, по-специално по отношение на хладилната верига и капацитета за транспортиране в хладилни превозни средства и за съхранение;

  - ясна комуникация относно ползите, рисковете и значението на ваксините срещу COVID-19, за да се изгради обществено доверие в тях.

  Всички държави членки ще получат едновременно достъп до ваксините срещу COVID-19 въз основа на числеността на населението си. По време на началните етапи на внедряване и преди да бъде постигнат висок темп на производство, общият брой на дозите ваксини ще бъде ограничен. Поради това Комисията дава примери за неподредени по важност приоритетни групи, които да бъдат взети предвид от държавите тогава, когато бъдат налични ваксини срещу COVID-19; сред тях са:

  - работниците в лечебни заведения и заведения за дългосрочни грижи;

  - лицата на възраст над 60 години;

  - лицата, които са особено изложени на риск поради здравословното си състояние;

  - работниците от критично значение;

   - лицата, при които не е възможно физическо дистанциране;

  - групите в по-неравностойно социално-икономическо положение.

  В очакване на пристигането на одобрени ваксини срещу COVID-19 и с цел успоредно с това се гарантира запазване на други основни услуги и програми за здравни грижи и за обществено здравеопазване, ЕС трябва да продължи да ограничава предаването на вируса. Това може да се постигне, като се защитят уязвимите групи и се следи гражданите да спазват мерките в областта на общественото здраве. Дотогава, а твърде вероятно и по време на първоначалните фази на въвеждане на ваксинирането, нефармацевтичните интервенции (като например физическо дистанциране, затваряне на обществени места и приспособяване на работната среда) ще продължат да бъдат основните инструменти в областта на общественото здравеопазване, използвани за контрол и управление на разпространението на COVID-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 41 минути
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 53 минути
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата
  преди 3 часа
  Германия навлиза в едномесечна частична карантина
  Канцлерът Меркел обеща още финансова подкрепа за бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки