четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  992 прочитания

  Франция отчете 30 000 нови инфекции за ден

  Премиерът разшири противоепидемичните мерки на територията на цялата страна за период от 4 седмици
  16 октомври 2020, 12:36 a+ a- a

  Франция отчете рекорд, след като регистрира 30 000 нови инфекции с коронавирус за денонощие. Премиерът Жан Кастекс призова французите да разберат сериозността на ситуацията. „Всички ние имаме възможността, чрез нашето поведение, да предпазваме – да предпазим нас и другите и да забавим циркулацията на този вирус.“

  В сряда (14 октомври) страната въведе отново 4-седмично извънредно положение. В четвъртък премиерът разшири обхвата на здравните ограничени, които до момента бяха налагани само в райони, силно засегнати от вируса, за цялата страна.

  От събота всички ресторанти ще трябва да следват строг здравен протокол, който включва водене на регистри на клиентите за проследяване на контакти и поддържане на места за не повече от 6 души на маса. Частните партита ще бъдат забранени в публичните пространства и в цялата страна ще бъдат въведени правила за насърчаване на социалното дистанциране, като например ограничаване броя на зрителите или посетителите в културните обекти или на клиентите в търговските центрове. Други мерки включват вечерен час в Париж и осем други големи града за поне четири седмици.

  На жителите на засегнатите райони ще бъде забранено да напускат домовете си между 21:00 и 6 часа сутринта и ще трябва да носят формуляр, обясняващ причините за пътуването през този интервал от време. Разрешените излизания включват работа, разходка с кучета, пътувания по здравословни причини и пътуване до и от гарите и летищата.

  Около 12 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна, за да наложат комендантския час, каза вътрешният министър Жералд Дарманин.

  Очаква се мерките да нанесат нов тежък удар на ресторантьорството и туризма във Франция, които допринасят за 10% от БВП на страната.

  Правителството заяви, че ще предостави до €1 милиард финансова помощ за бизнеса и възможност за евтини държавни заеми. Длъжностните лица също ще насочват пари към театри и други културни операции, които не могат да функционират съгласно новите мерки, и насърчават хората да продължат да почиват и да подпомагат хотелите.

  Г-н Макрон подчерта напрежението между икономическите и здравните проблеми, когато обяви вечерния час. Нова карантина за и без това разклатената икономика би била „непропорционална“, каза той, но натискът върху болниците е неприемлив. „Хората, които полагат грижи за нас са изтощени“, каза той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Министър Вълчев: Електронното обучение има своите дефицити
  Личното ми мнение е, че училищата не трябва да се затварят първи, а последни
  преди 35 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 1 час
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 1 час
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата