вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1480 прочитания

    Франция отчете 30 000 нови инфекции за ден

    Премиерът разшири противоепидемичните мерки на територията на цялата страна за период от 4 седмици
    16 октомври 2020, 12:36 a+ a- a

    Франция отчете рекорд, след като регистрира 30 000 нови инфекции с коронавирус за денонощие. Премиерът Жан Кастекс призова французите да разберат сериозността на ситуацията. „Всички ние имаме възможността, чрез нашето поведение, да предпазваме – да предпазим нас и другите и да забавим циркулацията на този вирус.“

    В сряда (14 октомври) страната въведе отново 4-седмично извънредно положение. В четвъртък премиерът разшири обхвата на здравните ограничени, които до момента бяха налагани само в райони, силно засегнати от вируса, за цялата страна.

    От събота всички ресторанти ще трябва да следват строг здравен протокол, който включва водене на регистри на клиентите за проследяване на контакти и поддържане на места за не повече от 6 души на маса. Частните партита ще бъдат забранени в публичните пространства и в цялата страна ще бъдат въведени правила за насърчаване на социалното дистанциране, като например ограничаване броя на зрителите или посетителите в културните обекти или на клиентите в търговските центрове. Други мерки включват вечерен час в Париж и осем други големи града за поне четири седмици.

    На жителите на засегнатите райони ще бъде забранено да напускат домовете си между 21:00 и 6 часа сутринта и ще трябва да носят формуляр, обясняващ причините за пътуването през този интервал от време. Разрешените излизания включват работа, разходка с кучета, пътувания по здравословни причини и пътуване до и от гарите и летищата.

    Около 12 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна, за да наложат комендантския час, каза вътрешният министър Жералд Дарманин.

    Очаква се мерките да нанесат нов тежък удар на ресторантьорството и туризма във Франция, които допринасят за 10% от БВП на страната.

    Правителството заяви, че ще предостави до €1 милиард финансова помощ за бизнеса и възможност за евтини държавни заеми. Длъжностните лица също ще насочват пари към театри и други културни операции, които не могат да функционират съгласно новите мерки, и насърчават хората да продължат да почиват и да подпомагат хотелите.

    Г-н Макрон подчерта напрежението между икономическите и здравните проблеми, когато обяви вечерния час. Нова карантина за и без това разклатената икономика би била „непропорционална“, каза той, но натискът върху болниците е неприемлив. „Хората, които полагат грижи за нас са изтощени“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 5 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 5 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка