петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1423 прочитания

    Какво ще се случи с Великобритания при Брекзит без сделка?

    19 октомври 2020, 11:20 a+ a- a

    Заплахата от Брекзит без сделка нараства, след като двете страни не успяха да постигнат напредък в преговорите по бъдещите търговски отношения. Джонсън заяви, че напускането на Съюза без сделка няма да се отрази на населението.

    Ето какви биха били последиците:

    1. Голям срив на товарния транспорт по границите
    През септември 2020 Майкъл Гоув изложи какво правителството счита за „най-лош сценарий“, дори при подписването на сделка.
    Според правителството до 70% от товарните камиони, пътуващи от Великобритания към ЕС няма да са готови за нови проверки по границите. Придвижването на стоки може да спадне с две трети, създавайки опашки от близо 7 хил. камиона в Кент, които може да прекарат там около 2 дни поради недостига на паркоместа. Правителството разчита на Франция да намали контрола на границите си и да увеличи броя на служителите, за да облекчи последиците за Великобритания.
    Голяма част от бизнеса и най-вече малки компании не са готови да започнат търговия според новите условия след 31 декември 2020.

    2. Невъзможност за поддръжка на вноса и износа на медикаменти
    Нарушението в потока на товарни превози създава сериозни притеснения за снабдяването с лекарства, особено по време на глобална пандемия.
    „Великобритания и ЕС не трябва да пренебрегват предвидимите и непредвидими предизвикателства, които ще възникнат за пациенти близо 100 дни след този момент, ако не бъде постигната търговска сделка. COVID-19 вече подложи здравната и фармацевтична система на голям натиск. Пропускът да постигнем търговско споразумение може напълно да ги разруши“, сподели международният директор на NHS Confederation Лайла Макей.
    Съюзът обяви, че нарастващата заплаха от втора вълна и заплахата от Брекзит без сделка може да попречат на усилията им да спасят животи.
    През 2019 Департаментът по здравеопазването обяви намерението си да закупи услуга за товарни превози, с която да доставя малки количества медицински запаси в случай на Брекзит без сделка.

    3. Храната ще стане по-скъпа
    Нов режим на облагане на внесените стоки с мита ще доведе до повишение в цените на продукти като вино, сирене и паста, внесени от ЕС. Освен това внесените от ЕС автомобили ще станат с 10% по-скъпи. Ще се забележи и увеличение в цените на телешка кайма, моркови, марули и други вносни храни.
    Митата за внос ще бъдат наложени върху всички продукти, освен за тези, идващи от страни, с които Великобритания има сключени търговски сделки.
    Британският търговски консорциум твърди в свой анализ от септември, че британският потребител ще заплати до 1,3 млрд. паунда на година повече при покупката на хранителни продукти.
    Износът на британски стоки и автомобили също ще пострада.

    4. Спад в БВП
    Икономически анализ на правителството от ноември 2018 посочи, че Брекзит без сделка ще доведе до 9% спад в БВП за следващите 15 години. Документът не включва последиците от пандемията.

    5. Затруднения при борбата с международни престъпления
    Брекзит без сделка ще отцепи Острова от множество ключови инструменти за борба с международни престъпления.
    Същото ще се отнася и за европейски дознания, които разчитат на партньорства с британските служби.
    Великобритания се нуждае от ново споразумение с ЕС, за да запази достъпа си до Европол и да продължи да използва механизми като Европейска заповед за арест и бази от данни.

    6. Северна Ирландия е под заплаха от отцепване от Ирландия

    Споразумението, което правителството на Борис Джонсън договори с ЕС, включва протокол за опазване на мира в Северна Ирландия съгласно Споразумението от Разпети петък.
    Северна Ирландия има единствената сухопътна граница с ЕС и ще трябва да спазва европейски разпоредби за качеството на продукти.
    С цел да запазят мира и да избегнат създаването на гранични пунктове двете страни се съгласиха да правят проверки на продуктите, пристигащи от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия. По този начин Брюксел ще има доверие, че стоките, идващи от Северна Ирландия отговарят на изискванията.
    Въпреки това, ако не бъде постигната сделка, тази граница в Ирландско море ще раздели вътрешния пазар на Великобритания на две.
    Борис Джонсън преправи текстовете на споразумението с новия Закон за вътрешните пазари, който дава правото на отделни региони да правят проверки на стоките. Това урони доверието на ЕС и създаде възможността за налагането на граничен контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия.

     7. Други неизвестни
    Експерти сочат, че има много други неизвестни, като опорочаването на сделка със САЩ поради конфликти в Северна Ирландия или отцепването на Шотландия от Великобритания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство