събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2577 прочитания

    Джасинда Ардерн спечели историческа победа на изборите в Нова Зеландия

    Начинът по който тя се справи с коронавируса в страната два пъти се дава за пример по цял свят
    19 октомври 2020, 14:37 a+ a- a

    Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн беше приветствана по целия свят за бързите действия на нейното правителство срещу Covid-19, които помогнаха на Нова Зеландия да избегне масовите инфекции и смъртни случаи, които опустошиха САЩ и Европа. Сега гласоподавателите в страната отговориха на нейното ръководство, като връчиха на Ардерн и нейната Лейбъристка партия най-голямата победа от 50 години насам, отбелязва Vice.

    40-годишната Ардерн спечели международно внимание, когато стана премиер през 2017 г., тогава една от най-младите жени лидери в света. В началото на тази година лявоцентристката ѝ партия бе изправена пред тежки избори заради липса на напредък по въпроси като жилищата и детската бедност, които са приоритетни в програмата им, отбелязва CNN.

    След това дойде Covid-19. Ардерн реагира бързо, с раннa карантина, която по същество елиминира разпространението на вируса. Тя също така говори директно с новозеландците с топлота и съпричастност, каквито липсват на други световни лидери, помагайки за успокояване на тревогите на новозеландците и убеждавайки ги да спазват ограниченията, свързани с коронавируса. Към днешна дата Нова Зеландия съобщава за по-малко от 2000 случая и 25 смъртни случая от Covid-19.

    Според „Ройтерс“ след изборите в събота (17 октомври) партията на Ардерн е на път да спечели 64 от 120-те места в парламента на страната. Това би дало на Лейбъристката партия решаващ контрол над правителството, като ще ѝ позволи да управлява, без да се налага да формира коалиция, и ще предостави на Ардерн и нейните съюзници повече власт от всякога да определя курса на Нова Зеландия през пандемията и след това.

    „Ще излезем по-силни от кризата с Covid”, каза Ардерн в речта си в събота, извиквайки лозунг, използван и от президентската кампания на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. „Това е нашата възможност.“

    Ардерн винаги е била популярна в чужбина. Сега тя има мандат у дома.

    Ardern поддържа висок профил по целия свят, откакто е избрана, съобщава в New York Times. Не само нейната младост привлече вниманието - тя стана и първият световен лидер от близо 30 години, който роди, докато беше на поста през 2018 г. Шестседмичният ѝ родителски отпуск беше приветстван като новаторски, показвайки важността на платения отпуск за родителите във време, когато мнозина - особено в САЩ, се борят да получат това право. (В Нова Зеландия новите родители могат да получат до 26 седмици платен отпуск, финансиран от правителството.)

    Но Ардерн не винаги е била толкова успешна у дома, колкото е била популярна в чужбина. Водейки коалиция с националистическата Първа партия, тя се бори да изпълни прогресивни обещания като да направи жилищата по-достъпни и да се справи с изменението на климата.

    Тогава Covid-19 промени всичко. Ардерн беше похвалена не само по света, но и в Нова Зеландия, където нейните бързи действия означаваха, че много деца могат да се върнат на училище, а възрастните да се върнат на работа, докато страни като САЩ отбелязваха нарастване на инфекциите.

    Междувременно личните ѝ обръщения към новозеландците бяха възхвалявани заради тяхната директност и топлота. През април например тя успокои децата на страната, че и феята на зъбките, и великденското зайче се считат за основни работници.

    Отговорът на Ардерн беше в много отношения въплъщение на една от нейните лидерски мантри: „Бъди силен, бъди мил.“ Ефективността на Ардерн, наред с реакциите на германската Ангела Меркел, тайванската Тсай Ин-уен и други, дори накара някои да се замислят дали жените лидери не са по-добри в справянето с пандемията от мъжете на същите постове.

    И сега нейните избиратели гласуваха тя да остане начело на Нова Зеландия, докато страната продължава да държи коронавирусът далеч. С мнозинство в парламента лейбъристите ще могат да формират еднопартийно правителство, което може да даде на Ардерн по-голяма способност да изпълнява приоритетите си, отколкото е имала в миналото.

    Въпреки това, вторият мандат на Ардерн ще донесе нови предизвикателства, включително поправяне на икономика, отслабена от последователни блокировки, и гаранции, че нейното мнозинство е в състояние да изпълни предизборните си обещания. „Тя има значителен политически капитал“, каза Дженифър Къртин, директор на Института за обществена политика в университета в Окланд, пред Times. „Ще трябва да изпълни обещанията си с повече съдържание.“

    Но Ардърн казва, че е готова да се захване за работа. Лозунгът на кампанията, който я отведе до победата, беше прост: „Да продължим да се движим“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 19 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство