четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9402 прочитания

    Нова Зеландия, където няма Covid-19

    Как страната се справи с вируса два пъти, за общественото доверие във властта и животът в „старото нормално“ пред Economy.bg разказва Иван Кегеди
    21 октомври 2020, 16:21 a+ a- a

    Иван Кегеди е собственик и главен готвач на Cafe MODE в Уелингтън, Нова Зеландия. Той е родом от Краснодар, Русия, но се заселва със семейството си в Нова Зеландия преди 15 години.

    В началото на август Нова Зеландия отбелязва 100 дни без коронавирус. Това означава, че от 100 дни в страната не е имало нито един случай на местно разпространение на Covid-19. Всички регистрирани случаи са „внесени“ от хора, пристигащи от чужбина. По това време в страната няма никакви рестрикции, свързани с коронавируса. Към средата на август се появява ново огнище в град Окланд. Предприети са светкавични мерки. Окланд е поставен под карантина, а в останалата част от страната се въвеждат рестрикции ниво 2 (не са под карантина, но трябва да спазват определени правила). Междувременно премиерът на страната Джасинда Ардерн отлага изборите, а в началото на октомври страната за втори път съобщава, че се е справила със заразата. Ардерн спечели втори мандат на провелите се този уикенд избори, а към 20 октомври Нова Зеландия има 1887 регистрирани инфекции с Covid-19 и едва 25 смъртни случая от началото на пандемията (по данни на Университета „Джонс Хопкинс“).

    Свързахме се с Иван Кегеди, за да го попитаме как изглежда животът в Нова Зеландия днес, как страната успя да се справи с коронавируса цели два пъти, има ли „ново нормално“, как се отрази пандемията на хората в тази част на света.

    Как изглежда животът в Нова Зеландия в момента?

    Как изглежда животът в Нова Зеландия в момента?
    Животът в Нова Зеландия се завръща към нормалното отново. Заплахата от Covid-19 е повече или по-малко минала, благодарение на Министерството на здравеопазването. В частност Уелингтън, където живея аз, наскоро беше домакин на няколко спортни събития, последното от които беше ръгби срещата на националните отбори на Австралия и Нова Зеландия. Това беше преди около седмица и половина. Тъкмо приключи и фестивалът на храната в града, наречен „Уелингтън в чиния“, който се провеждаше в целия град. Това доведе много местни туристи в града. В момента тече и друг фестивал на храната, който е малко по-специфичен – много ресторанти приготвят специален бургер в продължение на седмица. Тече и събитие, посветено на коктейлите – Коктейл на седмицата. Много заведения го провеждат, което също доведе много туристи от други градове от Нова Зеландия. Така че по отношение на завръщането на хората навън и това да живеят живота си така, както го правеха преди Ковид, нещата бързо се връщат по местата си. Освен това току-що приключиха националните избори, преди два дни. Те са изборите с най-висока избирателна активност (мисля, че е около 82-83%) от хора, които са гласували лично. Мисля, че това е най-високата избирателна активност, която страната някога е имала. Така че нещата бавно се завръщат към нормалното сега, когато хората са по-малко притеснени за разпространението на Ковид и повечето от строгите рестрикции по отношение социалната дистанция отпаднаха. Много повече хора са спокойни да излязат навън и да подкрепят местния бизнес редовно. Така изглеждат нещата в по-голямата част от Нова Зеландия в момента. Нещата бавно се завръщат към нормалното. Хората са малко по-уверени в това да излязат навън и да усетят живота такъв, какъвто бе преди карантината.

    Как страната успя да се справи с коронавируса не веднъж, а два пъти?

    Как успя страната да се справи с коронавируса не веднъж, а цели два пъти?
    Когато става дума за справяне с коронавируса първия и втория път, личното ми мнение е, че това се случи заради бързата реакция на правителството на първите инфекции и първата вълна, както и скоростта, с която наложиха първата карантина. Това определено изигра роля за справянето с по-нататъшни инфекции и двата пъти. След първата карантина хората бяха посъветвани да използват приложение за проследяване на телефоните си, което беше разработено от Министерството на здравеопазването и беше направено достъпно за всеки човек в Нова Зеландия, който притежава смартфон. Това означава, че всеки бизнес и всяко място в страната получи QR код, който всеки може да сканира с телефона си и така се следи къде ходят хората по всяко време. Така че, ако се появи нова инфекция, хората ще получат предупреждение на своите телефони, което ще гласи горе-долу следното: „Били сте на това място, там може да е имало някой с коронавирус“. Освен това сте посъветван да се самоизолирате, като също така с вас ще се свържат от Министерството на здравеопазването за тестване и евентуална карантина. Според мен това определено помогна много при втората вълна. Заради тези правила и приложението за проследяване правителството и Министерството на здравеопазването успяха да хванат втората вълна много рано и успяха да я стеснят до специфичен регион на Окланд. Това стана почти веднага, без никакво забавяне. Така успяха да ограничат разпространението на заразата, преди да е достигнала други общности и като резултат тя не се разпространи в нито един друг град в Нова Зеландия. Така че благодарение на това приложение те успяха да проследят всички контактни лица и бяха поставени под карантина. Това предотврати по-нататъшно разпространение извън региона на заразата. По това време Окланд бе поставен под втора карантина, а останалата част от страната бе на ниво рестрикции 2. Това означава, че ние не бяхме под карантина, но трябваше да спазваме определени ограничения – социална дистанция, неструпване на хора на едно място. Клъстерът беше разчистен много бързо и всякакво бъдещо разпространение на заразата бе сведено на практика до нула заради мерките на правителството и министъра на здравеопазването. Проследяването води до първоизточника. Това бе много добре свършена работа от тяхна страна. 

    Хората възприеха ли ограничителните мерки, или бяха недоволни от тях?
    По отношение на спазването на правилата повечето хора бяха малко несигурни за карантината, но спазваха правилата, наложени от правителството и здравния министър. Според мен това стана заради огромното доверие, което хората имат в правителството на Нова Зеландия. Също така, защото правителството и здравният министър бяха много ясни по отношение на действията, които предприемат и бяха много прями в начина, по който говориха с хората за това какво се случва и защо трябва да наложат карантина и всичко останало, което направиха. Очевидно това създаде голямо обществено доверие. Правеха ежедневни брифинги, на които обясняваха какво се случва с коронавируса, колко случая има и всякакво развитие по темата – карантини, ограничения и т.н. Хората винаги бяха в крак с информацията и това им даде много повече увереност. Знаейки, че правителството прави всичко възможно, не просто да спре коронавируса в Нова Зеландия, но да образова хората какво всъщност се случва, защо се случва и начина, по който се случва, хората бяха много по-доверчиви и много по-склонни да следват наложените правила. 

    Как хората възприеха ограничителните мерки? Има ли някакви мерки, които да са в сила в момента?

    Когато въведоха мерките за ограничаване на вируса, това доведе ли до спокойствие у хората, или напротив, създаде паника и несигурност? 
    Заради начина, по който правителството комуникира какво се случва и регулациите, хората бяха спокойни и приеха всичко. Рестрикциите, които последваха карантината, бяха много по-лесни за приемане за много хора, защото вече им бе казано какво ще се случи след карантината и как правителството възнамерява да се справи със ситуацията. Така че нямаше паника, аз поне не видях никаква паника никъде. Сигурен съм, че на някои хора не им е било лесно, но като цяло хората изглеждаха много спокойни и приемащи случващото се и имаха доверие в правителството да свърши каквото може.

    Как пандемията се отрази на бизнеса в страната? 
    Животът се върна към нормалното в Нова Зеландия с изключение на чуждестранните туристи. Има някои дребни промени в начина на живот като социална дистанция и записване на посещенията с помощта на приложението за проследяване. Извън това животът се върна към нормалния си ритъм отпреди пандемията. Надяваме се, че когато всичко това свърши, международният туризъм ще се възстанови, но извън това всичко е нормално.

    Как се отрази пандемията на бизнеса в Нова Зеландия? А затварянето на границите?

    Доколкото ми е известно, границите на Нова Зеландия все още са затворени за чужденци. Как се отразява това на бизнеса и на туризма?
    Да, границите още са затворени. Ако някой пристига в Нова Зеландия, трябва да прекара 2 седмици в изолация. Ще се проведе тестване и здравни работници ще се уверят, че активни случаи няма да преминат през границата. Определено имаме спад в приходите без туристите. Туристическият поток беше доста голям. Със сигурност не пострадахме толкова тежко, колкото други места. Обществото активно подкрепя местния бизнес, което е много хубаво. Повечето местни хора ще излязат всеки ден и ще дойдат за кафе и още нещо. Много хора имат желание да подкрепят бизнеса заради спада в туризма и защото разбират, че заради това се губят много пари. Това много ни помага. Обществото определено си помага в тези времена.

    Има ли някакви ограничителни мерки при Вас в момента?
    В момента няма кой знае какви мерки срещу Ковид. Хората са окуражени и помолени да използват приложението за проследяване и да спазват социална дистанция. Стандартите за почистване и дезинфекциране определено са повишени и са тук, за да останат. За бизнеса в сферата на гостоприемството това е доста добра новина, защото чистотата, почистването, дезинфекцията бихте очаквали да са на най-високо ниво по принцип. Така че е хубаво, защото насърчи много бизнеси да наблегнат на чистотата. Извън това всичко си е както беше преди.

    Върна ли се животът към нормалния си ритъм? Хората излизат ли навън – по заведения, кина, концерти?

    Върна ли се животът към нормалния си ритъм след отпадането на втората карантина?
    Всъщност животът се върна към нормалното. Както казах, всички фестивали се провеждат, всички заведения и културни локации работят, има концерти – планирани и текущи. Спортните събития са възстановени. Единственото различно е потокът туристи. Така че по отношение на местния живот хората да излизат навън, местните да се върнат на работа – всичко си е същото, както беше преди Ковид.

    Хората излизат ли навън? Посещават ли ресторанти, кафенета, кино, концерти, или са уплашени и предпочитат да си седят у дома?
    Хората определено не се страхуват да излизат навън. Много по-уверени са да пазаруват и да излизат навън и да живеят градския живот. В началото, разбира се, бяха малко колебливи след първата вълна, но после мисля, че на всички им писна да си стоят у дома през цялото време. Сега всички излизат навън и са уверени - в нощния живот и в живота като цяло. В момента никой не изглежда особено уплашен от Ковид. Мисля че хората са доста уверени във връзка с начина, по който правителството се справи първите два пъти и ако се наложат нови мерки тук, то хората просто ще изпълнят наложените правила.

    Ще свикнем ли някога с „новото нормално“?

    За „старото нормално“

    Според мен промените в живота на новозеландците по време на първата карантина и на втората вълна бяха толкова временни и не толкова големи, че хората нямаха време да свикнат с „новото нормално“. Извън текущите малки промени в живота на хората според мен всички се върнаха към „старото нормално“. Извън приложението за проследяване, социалната дистанция и непрестанното миене на ръце, нещата са както си бяха. Извън спада при туристите всичко си е нормално.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 22 часа