четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1352 прочитания

    ЕК открива процедури срещу Кипър и Малта заради "златните паспорти"

    Комисията изпрати отново писмо и до България заради опасенията си за режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Българското правителство разполага с един месец, за да отговори
    20 октомври 2020, 14:54 a+ a- a

    Европейската комисия започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, като изпраща официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“.

    Комисията счита, че предоставянето на гражданството на тези държави членки, а оттам и на гражданството на Съюза, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз. Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

    Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

    Кипърското и малтийското правителство разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите не са задоволителни, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

    Схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции позволяват на съответното лице да получи ново гражданство въз основа единствено на плащане или инвестиции. Тези схеми се различават от схемите за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции („златна виза“), които позволяват на граждани на трети държави, при спазване на определени условия, да получат разрешение за пребиваване в държава от ЕС. Тъй като гражданството на дадена държава членка е единственото предварително условие за гражданството на Съюза и достъпа до правата, предоставени от Договорите, Комисията следи отблизо схемите за инвеститори, предоставящи гражданство на държавите членки. Комисията често е изразявала сериозни опасения относно схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и някои рискове, които са присъщи на тези схеми. Както се посочва в доклада на Комисията от януари 2019, тези рискове са свързани по-специално със сигурността, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и корупцията и Комисията наблюдава по-широки въпроси, свързани със спазването на правото на ЕС, повдигнати от схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. През април 2020 Комисията изпрати писмо до съответните държави членки, в което изложи опасенията си и поиска допълнителна информация относно схемите.

    В резолюция, приета на 10 юли 2020, Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции. Както заяви председателят Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза от 16 септември 2020, „Европейските ценности не са за продан“.

    Комисията изпрати отново писмо и до България, за да изтъкне опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, прилаган от тази държава членка, и за да поиска допълнителни подробности. Българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация, след което Комисията ще вземе решение относно следващите стъпки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 47 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС