неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1075 прочитания

  Чехия затваря магазините и затяга мерките

  Препоръчват се само пътувания поради здравословни причини и за доставка на основни стоки
  22 октомври 2020, 13:45 a+ a- a

  Чехия обяви планове за затваряне на повечето магазини и допълнително затягане на ограниченията за движение. Причината е вълна от нови случаи на коронавирус в средата на октомври, заради която страната е с най-висок процент заболяемост в Европа.

  Миналата седмица страната затвори училища, барове, ресторанти и клубове. Местата, където се сервира храна за вкъщи, могат да го правят само до 20:00 ч. И то само през прозорците. От четвъртък (22 ноември) и с продължителност поне до 3 ноември, несъществените магазини също ще бъдат затворени и хората ще бъдат принудени да сведат контактите до минимум.

  Но въпреки строгите нови правила, правителството отказа да нарече мерките карантина. Премиерът Андрей Бабиш, говорейки пред медиите след специално заседание на кабинета в сряда, се извини на нацията, като заяви, че стъпките са необходими, за да се предотврати претоварването на здравната система.

  „Въпреки че имаме една от най-устойчивите здравни системи в Европа, ако не предприемем действия, здравната система ще се срине около 7 до 11 ноември“, каза той, цитиран от чешката обществената телевизия.

  Министърът на здравеопазването Роман Примула, който е епидемиолог, отбеляза по време на същия брифинг, че хората трябва да ограничават движенията и контактите си с други хора и да правят необходими пътувания само за посещения при лекар и снабдяване с основни стоки.

  Новите мерки са рязък обрат от подхода на страната през пролет таи лятото, когато страната изглежда избегна най-лошото от първата вълна. Заради това и успя бързо да отпусне мерките. През юни 2000 души празнуваха това, което видяха като победа над вируса, на Карловия мост в Прага.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища