четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  614 прочитания

  Италия затвори кина, басейни и спортни зали

  Много европейски страни налагат нови мерки в опит да овладеят втората вълна
  26 октомври 2020, 12:27 a+ a- a

  Италианският премиер Джузепе Конти и регионалните лидери се договориха за нови мерки за борба с увеличаването на коронавирусните инфекции в страната. Киносалоните, басейните и спортните зали в страната ще бъдат затворени от днес (26 октомври), а баровете и ресторантите ще трябва да затварят до 18:00 часа, но магазините и по-голямата част от търговските обекти ще останат отворени. Според новите ограничения повечето класове в средните училища ще учат дистанционно.

  Конти заяви, че иска да избегне нова карантина на националното ниво и икономическите щети, причинени от карантината през пролетта.

  Сред регионите, настояващи за по-строги мерки, беше Кампания, в рамките на която е Неапол, където стотици протестиращи се сблъскаха с полицията, тъй като предимно млади хора протестираха срещу наложения вечерен час в района. В допълнение към района на Неапол, вечерен час е в сила в Лацио, регион Рим и в Ломбардия, регион Милано.

  Междувременно френският президент Еманюел Макрон разшири обхвата на наложения вечерен час и той вече обхваща поне 46 млн. французи, отбелязва Euronews. Към първоначалните региони се добавят още 38. Хората там ще трябва да си седят у дома между 21:00 и 06:00 часа. Премиерът Жан Кастекс заяви, че „ноември ще е труден месец“ и може да се наложат допълнителни мерки.

  От днес Брюксел също въвежда вечерен час – 22:00 часа, а магазините ще затварят в 20:00 часа. Забраняват се всякакви спортни и културни дейности.

  В Чехия, където заболяемостта е най-висока в рамките на Европа, армията разкри полеви болници в столицата Прага, тъй като властите се опасяват, че здравната система няма да издържи.

  Президентът на Полша Анджей Дуда е дал положителен резултат на тест за Covid-19. Вече цялата страна е в т.нар. „червена зона“. До момента в нея бяха само големите градове и регионите около тях. Ресторантите и началните училища ще бъдат частично затворени, а гимназистите и студентите ще преминат към дистанционно обучение. Забраняват се сватбите, броят на хората, които се допускат в магазините, транспорта и църквите се намалява.

  Двата основни града в Гърция – Атина и Солун също са с наложен вечерен час.

  В Словакия също влиза в сила вечерен час. Мярката е до 1 ноември. В страната също така има наложена частична карантина. Външният министър Анзе Логар е с положителен тест за Covid-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия