петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    843 прочитания

    След Ню Йорк и Калифорния още 3 щата ще правят собствена проверка на ваксината срещу Covid-19

    28 октомври 2020, 13:47 a+ a- a

    Седмица след като губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви, че група от експерти от неговия щат ще прегледа независимо всякакви федерално одобрени ваксини срещу коронавирус, преди те да бъдат приложени на жителите, губернаторите на Вашингтон, Орегон и Невада обявиха, че ще се присъединят към Калифорния.

    Този ход идва докато лидерите в цялата страна са изправени пред процес на разработване на ваксини, за който мнозина казват, че се страхуват, че става прекалено политизиран, отбелязва New York Times.

    „Ние вярваме в науката, общественото здраве и безопасност“, каза в изявление губернаторът на Вашингтон Джей Инсли. „Ето защо се радвам, че Вашингтон се присъединява към Калифорния и други западни щати в тези усилия.“

    През септември губернаторът Андрю Куомо от Ню Йорк обяви, че неговия щат ще прегледа независимо всички ваксини, като заяви, че президентът Тръмп е политизирал процеса на одобрение. „Честно казано, няма да се доверя на мнението на федералното правителство“, каза тогава Куомо.

    По време на брифинг губернатор Нюсъм подчерта, че допълнителният преглед има за цел да засили федералните констатации и да гарантира, че западните щати са планирали в детайли кой да получи от много ограничените ранни дози. Според него това няма да забави или политизира допълнително процеса. „Това няма да доведе до закъснения“, каза Нюсъм. „Това ще увеличи прозрачността и доверието.“

    Здравният секретар на Калифорния, д-р Марк Гали, добави, че прегледът няма да включва продължаване или дублиране на каквито и да било клинични изпитания за ваксини. По-скоро панелът ще разгледа данните и друга информация, „голяма част от която се съобщава публично, през очите на експерти“, каза той.

    Прегледът ще позволи на щатите да планират сложният процес на разпределение в детайли и с оглед на равенството.

    „Независимият преглед, проведен от тази група от лекари, учени и здравни експерти, ще гарантира, че безопасна и ефективна ваксина за Covid-19 е достъпна за всички, особено за общностите, които са били непропорционално засегнати от тази болест“, обясни губернаторът на Орегон, Кейт Браун.

    Това не е първият път, когато губернаторите си сътрудничат извън компетентността на федералното правителство. През април, тъй като много щати се въздържаха да приложат ограничения, свързани с пандемията, Калифорния, Орегон, Вашингтон, Невада и Колорадо сформираха така наречения Пакт на Западните щати. Губернатор Нюсъм каза, че групата е до голяма степен начин за споделяне на най-добри практики, а не официално споразумение за съвместно действие.

    Напоследък губернаторите коментират и темата за разпределението на ваксините. По-рано този месец Куомо, като ръководител на двупартийната Национална асоциация на губернаторите, постави допълнителни въпроси за това как администрацията на Тръмп ще гарантира, че щатите ще получат и разпространят ваксини.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ