сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  433 прочитания

  Франция влиза в нова национална карантина

  Тя ще продължи поне до 1 декември
  29 октомври 2020, 11:42 a+ a- a

  Франция обявява нова национална карантина, която влиза в сила в четвъртък (29 октомври) и ще продължи поне до 1 декември. Това съобщи в обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон. 

  Според президента властите нямат друг избор във връзка с ограничените възможности на здравната система и увеличаващите се случаи на Covid-19 в страната.

  Този път обаче властите дават приоритет на запазването,а отворени училища и някои икономически дейности, за разлика от пролетта, когато движението беше силно ограничено в голяма част от Западна Европа и на много фирми беше наредено да затворят.

  Макрон подчерта, че голяма част от Европа е изправена пред подобна ситуация, „погълната от втора вълна, за която сега знаем, че вероятно ще бъде по-трудна и по-смъртоносна от първата“.

  Както през пролетта, повечето несъществени фирми ще затворят - включително барове и ресторанти - движението извън дома ще бъде строго ограничено, а частните и публичните събирания ще бъдат забранени. Университетите ще се насочат към онлайн класове.

  Някои работни места, включително в обществени услуги, фабрики, ферми и строителство, ще останат отворени. Докато някои хора могат да пътуват до работните си места, работата от вкъщи ще стане норма, когато е възможно, каза той. Ограниченията за посещения на домове за пенсиониране и погребения няма да бъдат толкова строги, колкото през пролетта.

  „Познавам умората и усещането за безкраен ден“, каза г-н Макрон, но призова французите да останат „единни“.

  Карантината влиза в сила в четвъртък вечерта и ще остане в сила поне до 1 декември с финансова помощ за засегнатите фирми и наематели, каза той.

  Около две трети от населението на Франция вече е обект навечерен час, обявен преди две седмици. И все пак случаите продължават да нарастват: Франция съобщи за 527 смъртни случая от коронавирус във вторник (27 октомври), най-големият брой в страната от април.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  преди 49 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 57 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19