петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1371 прочитания

    Руската ваксина с 92% ефективност

    Турция е изразила интерес да произвежда „Спутник V“
    11 ноември 2020, 13:38 a+ a- a

    Ранните данни за руската ваксина „Спутник V“ срещу Covid показват, че тя е 92% ефективна, според руския държавен фонд за богатство, съобщи британският Independent. Съобщението идва след резултатите, публикувани по-рано тази седмица от разработчиците на ваксината на американската Pfizer и германската BioNTech, които заявиха, че техният продукт е над 90% ефективен при предотвратяване на болестта.

    Междинните резултати за „Спутник V“ се основават на данни от първите 16 000 участници в проучването, които са получили и двете дози на ваксината, заяви Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който подкрепя ваксината и я пуска на пазара в световен мащаб.

    „На базата на данните показваме, че имаме много ефективна ваксина“, заяви ръководителят на RDIF Кирил Дмитриев, добавяйки, че това са новините, за които разработчиците ще говорят един ден с внуците си.

    Русия разпространява ваксината за употреба вътре в страната въпреки факта, че последните стадии клинични изпитания все още не са приключили. Трета фаза на клиничното изпитание на ваксината, разработено от Института „Гамалея“, се провежда в 29 клиники в Москва и ще включва общо 40 000 доброволци, като една четвърт ще получи плацебо.

    Шансовете за заразяване с Covid-19 са 92% по-ниски сред хората, ваксинирани със „Спутник V“, отколкото тези, които са получавали плацебо, съобщиха от RDIF.

    Иън Джоунс, професор по вирусология в Университета в Рединг, каза, че „данните за „Спутник V“ са още по-добра новина за разработването на ваксини срещу Covid-19“. „Въпреки че се основава на по-малко случаи от последните данни на Pfizer, ваксината изглежда толкова ефективна и подобно на данните на Pfizer потвърждава и разширява резултатите от по-ранната фаза две“, добави той. „Предстои да разберем колко дълго продължава защитата и каква е ефективността в различните възрастови групи, но резултатът е добър за останалите текущи разработки и за наличието на достатъчно ваксини в географски различни региони.“

    „Появата на друга ефективна ваксина - това е добра новина за всички“, каза Оксана Драпкина, директор на изследователски институт към руското здравно министерство.

    Властите специално посочиха, че учителите и лекарите ще получат първите налични дози от ваксината, но преди да са приключили всички тестове. Това предизвика остър отговор от тези съсловия. Един синдикат на руски учители стартира онлайн петиция, призоваваща членовете да отхвърлят ваксината от съображения за безопасност. От там заявиха, че ваксинацията не трябва да става задължителна, освен ако клиничните изпитвания не са завършени.

    Решението на Русия да предостави предсрочно одобрение предизвика силен скептицизъм от международната научна общност, което доведе до твърденията, че Москва е избързала в търсене на политически печалби. „Това е безразсъдно и глупаво решение“, каза тогава професор Франсоа Балу, директор на Института по генетика на UCL. „Масовата ваксинация с неправилно тествана ваксина е неетична.“

    Впоследствие Москва публикува данни от ранните си клинични проучвания, които демонстрират безопасността и имуногенността на ваксината „Спутник V“. Въпреки това, нямаше достатъчно индикации дали тя е подходяща за употреба при хора на възраст над 60 години. Продължаващото изпитване от трета фаза ще се стреми да установи това.

    Междувременно Турция изрази интерес към производството на„Спутник V“, заяви руското министерство на здравеопазването, след телефоненн разговор между здравните министри на страните. „Ръководителят на турското министерство на здравеопазването изрази интерес към организирането на производството на ваксината „Спутник V“ в обектите на турските фармацевтични производители, след проведени токсикологични проучвания, както е предвидено в местното законодателство“, се казва в изявление на здравното министерство. Руският здравен министър Михаил Мурашко увери турския си колега в готовността да организира подобни тестове, се казва в изявлението.

    Турското министерство на здравеопазването отказа да потвърди това твърдение, но здравният министър Фахретин Коча потвърди, че двамата са провели телефонен разговор в туит, публикуван късно във вторник.

    Ваксината „Спутник V“ е създадена така, че да предизвика имунен отговор след поставяне на 2 дози в интервал от 21 дни. Всяка от дозите е на базата на различни вирусни вектори, които обикновено причиняват обикновена настинка: човешки аденовируси Ad5 и Ad26. Тя е кръстена на изстрелването на първия сателит в света от Съветския съюз през 1957 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове