петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1481 прочитания

    СЗО не препоръчва ползването на remdesivir за лечение на Covid-19

    Появяват се нови доказателства, че препаратът не влияе значително на протичането на инфекцията
    20 ноември 2020, 08:44 a+ a- a

    Световната здравна организация актуализира текущите си насоки за препаратите за лечение на Covid-19, за да посъветва да не се използва антивирусното лекарство remdesivir за лечение на хоспитализирани пациенти, независимо колко тежко е тяхното заболяване.

    Според актуализацията, публикувана в медицинското списание BMJ в четвъртък (19 ноември), настоящите доказателства не предполагат, че remdesivir не влияе на риска от смърт от Covid-19 или нужда от механична вентилация.

    Новата актуализация на СЗО идва около месец, след като компанията Gilead Sciences, производител на remdesivir, обяви, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е одобрила препарата за лечение на коронавирусна инфекция. Лекарството стана първото лечение за коронавирус, получило одобрение от администрацията. В четвъртък FDA даде разрешение за спешна употреба на комбинация от remdesivir и лекарството за ревматоиден артрит baricitinib за лечение на предполагаеми или потвърдени случаи на Covid-19, уточнява CNN.

    Remdesivir може да е получил одобрение от FDA, но не и препоръката на СЗО поради нововъзникващи изследвания, каза д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на университета „Джон Хопкинс“, който не е част от вторите на новото ръководство на СЗО. Първоначално проучванията показват известна полза срещу Covid-19, но с натрупването на повече данни това изглежда се променя,

    СЗО свика международна комисия от 24 експерти и четирима оцелели от Covid-19, за да прегледа данните и да направи препоръки. Препоръката срещу remdesivir се основава на данни от четири рандомизирани проучвания, включително 7333 души, хоспитализирани с Covid-19.

    „Панелът стигна до заключението, че повечето пациенти не биха предпочели интравенозно лечение с remdesivir, предвид малкото доказателства за сигурност“, пишат изследователи от различни институции по света в актуализираните насоки на СЗО.

    „Всяко благоприятно въздействие на remdesivir, ако съществува, вероятно ще бъде малко и възможността за значителна вреда остава“, се казва в насоката. „Те признаха обаче, че стойностите и предпочитанията вероятно ще варират и ще има пациенти и лекари, които ще решат да използват remdesivir, тъй като доказателствата не изключват възможността за полза.“

    Gilead Sciences, производителят на remdesivir, който се продава под името Veklury, каза в изявление, че антивирусният препарат е препоръчан от други организации и страни въз основа на „солидни доказателства от множество рандомизирани, контролирани проучвания, публикувани в рецензирани списания“.

    „Разочаровани сме, че насоките на СЗО пренебрегват тези доказателства в момент, когато случаите драстично се увеличават по целия свят и лекарите разчитат на Veklury като първото и единствено одобрено антивирусно лечение за пациенти с Covid-19 в приблизително 50 страни“, компания каза.

    Питър Хорби, професор в Медицинския департамент на Университета в Оксфорд, който не е участвал в актуализацията, посочи актуалната препоръка на СЗО като разумна в писмено изявление в четвъртък.

    „Предвид липсата на доказателства за някаква полза за смъртността, риска от нужда от апарат за вентилация или времето за клинично подобрение, Световната здравна организация разумно препоръча да не се използва remdesivir при пациенти, хоспитализирани с Covid-19, независимо от тежестта на тяхното заболяване“, заяви Хорби в изявлението, разпространено от базирания във Великобритания Science Media Center.

    „Remdesivir е скъпо лекарство, което трябва да се дава интравенозно в продължение на пет до десет дни, така че тази препоръка ще спести пари и други здравни ресурси“, каза Хорби. „ Remdesivir е препоръчан в няколко насоки за лечение на Covid-19, така че този нов анализ ще наложи преосмисляне на мястото на Remdesivir в лечението на Covid-19.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк