петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    709 прочитания

    Европейските лидери не постигнаха пробив по бюджета на ЕС до 2027

    В средата на декември се очаква ваксините на BioNTech-Pfizer и на Moderna да получат разрешение от европейската лекарствена агенция, заяви председателят на ЕК
    20 ноември 2020, 09:13 a+ a- a

    Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че на видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново не е била постигната договореност за следващия общ бюджет до 2027. Той заяви, че някои държави са против предлаганото обвързване на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона. По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново през декември и преговорите ще бъдат трудни.

    „Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да отпушат европейските плащания до държавите членки“, заяви приемиерът Борисов, който участва в срещата.

    По отношение на пандемията председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че европейските лидери са обсъдили начините за взаимно признаване на данните от бързите антигенни тестове срещу Covid-19. Предвижда се да се признават данни от изследвания с над 80% успеваемост при определянето на резултата.

    Относно антигенните тестове премиерът Борисов посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. „Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов. По думите му антигенните тестове са важни и за улесняването на пътуването между европейските държави. „След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехме“, заяви министър-председателят.

    По темата за ваксините Урсула фон дер Лайен заяви, че продължават преговорите с американската фармацевтична компания Moderna. Преговори са започнати и с друго американско дружество Novavax. По нейните думи досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини и скоро може да се очаква шеста договореност.

    В средата на декември се очаква ваксините срещу Covid-19 на BioNTech-Pfizer и на Moderna да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 33 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове